Husk mælken

Mmm..

Det er drønhamrende trist, at forbruget af sødmælk blandt skolebørn¤i løbet af bare ti år er faldet fra en andel på 15 procent til 4 procent. Kun 4.500 ud af 110.000 tilmeldte elever vil drikke sødmælk, viser en ny undersøgelse fra Mejeriforeningen. Desværre har foreningens markedsføring i en årrække¤udpræget været satset på alle andre mælketyper end sødmælk. Det er en¤uheldig udvikling, fordi tallene¤burde vendes om.

Ved fremstilling af mejeriprodukter, og det gælder faktisk¤ dem alle, spiller mælkefedtet en vigtig rolle for produktets kvalitet og sundhed. Mælken er fra naturens side næring for pattedyrs nyfødte unger, og må derfor være et alsidigt sammensat næringsmiddel.

I mælken findes mange vigtige bestanddele som fx fedt, proteiner, vitaminer og salte. Fedtet i mælken består af flere forskellige komponenter, som alle har det tilfælles, at de er uopløselige i vand. Den største del af mælkefedtet udgøres af triglycerider, nemlig ca. 98%, mens resten er fosforlipider, kolesterol, karotin og fedtopløselige vitaminer som de vigtigste bestanddele.

I mælk findes både fedtopløselige vitaminer A,D,E og K og vandopløselige vitaminer B og C, men i fedtfattige produkter som fx skummetmælk findes kun (overvejende) B og C vitaminer. Man bør derfor ikke alt for automatisk udelukke sødmælk fra sin kost, men tværtimod drikke et glas hver dag.

På grund af sødmælkens højere fedtindhold end i fx skummetmælk, skal man muligvis spare lidt kalorier et andet sted i sin kost, men det er jo ikke anderledes end på så mange andre kostområder.

Husk mælken!

Der er næsten intet næringsmiddel, som ¤kan matche sødmælken i sundhed.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?