Kilde: Fødevarestyrelsen

Flere af anbefalingerne kan være direkte skadelige - især for børn. Livsstilsbøger sælger godt i disse år og salget afspejler en stor og positiv interesse for at leve sundt. De fleste af bøgerne tager derfor også udgangspunkt i kendt stof om en sund basiskost, der ligger tæt på de officielle kostråd som fx: spis meget frugt og grønt, vælg magert kød, fisk og mælkeprodukter, spis fuldkorn og fibre, undgå mættet fedt, og undgå sukker fra slik, kager og sodavand. Ofte anbefaler bøgerne også nogle udmærkede motionsprogrammer.

TV2 afprøver i en serie i øjeblikket kuren i den meget omtalte bog "Kernesund familie - sådan". Prøvefamilien i TV2 spiste ikke særlig sundt, døjede med overvægt og uoplagthed og ville gerne lægge vanerne om. Der er næsten garanti for, at en omlægning til bedre kostvaner vil skabe positive ændringer. Alene det, at man får skåret ned på de tomme kalorier, får mere frugt og grønt og magert kød og fisk og startet et motionsprogram, har gode muligheder for at give forandringer. Ikke mindst er det vigtigt at fastholde de nye gode vaner efter, at tv-serien er afsluttet!

De fleste kure som livsstilsbøgerne - herunder også Kernesund familie - sådan - anbefaler, indeholder desuden en række særlige principper, det være sig om udrensning, dage med tynd grønsagssuppe, særlige kost- eller proteintilskud, eller særlige tidspunkter på dagen, hvor man må spise eller ikke spise frugt, skal indtage særlige planteolier osv.

For de færreste af ideerne, er der ført videnskabeligt bevis for virkningen. Og nogle af dem er klart virkningsløse, ufornuftige eller direkte skadelige - især ved længere tids brug. For den enkelte kan der være et formål med at prøve dem, og måske markerer eksperimenterne et vendepunkt for en kostomlægning, der kan have en god virkning på helbredet, men¤hvis ikke¤vil de fleste droppe kuren hurtigt, og¤så er der ingen skade sket.

Fravalg af fødevarer kan få konsekvenser, og i nogle kure fravælges fødevaregrupper som mælk, gluten eller kartofler. Hvis man ikke lider af allergi eller intolerance overfor nogle af disse fødevarer, er der ingen grund til at udelade dem fra kosten. Og det kræver en omfattende viden om fødevarer og næringsstoffer at sikre sig en tilstrækkelig lødig kost, hvis store fødevaregrupper fravælges. Konsekvenserne kan især blive alvorlige, hvis det drejer sig om mad til børn.

Problemet for familier, der med interesse kaster sig over livstilsbøgerne og anbefalinger er, at hverken livstilsbøger eller diætanbefalinger er omfattet af lovgivning. Man må sige og skrive, hvad man vil uden hverken tanke eller ansvar for konsekvenserne. Og det er op til den enkelte at følge eller forkaste rådene.

Derfor har Fødevarestyrelsens fageksperter, Sundhedsstyrelsen og andre kapaciteter på ernæringsområdet de seneste uger været ude med kritik af nogle af de råd, der florerer. Når Fødevarestyrelsen særligt har været ude med en advarsel overfor rådene om at fravælge mælk, skyldes det, at rådgivningen drejede sig om små børn. Der var råd til forældrene om at eksperimentere med sammensætningen af modermælkserstatning og råd om, at alle små børn under tre år end ikke skulle smage mælk. Følges sådanne råd, skal der være en alvorlig årsag til det, og det bør ske i samråd med læge og diætist sådan, at man er sikker på, at barnet får de næringsstoffer, det har brug for.

- Livsstilsbøgerne indeholder en lang række andre råd, hvor det må anbefales at søge nærmere oplysning inden, man begiver sig ud i dem. Det gælder især, hvis man vil bruge kurene for hele familien. Og især, hvis kurene skal omfatte børn. 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?