Mortalin A/S

Digitale rovfugleskrig drevet af solceller kan hindre måger i at plage deres omgivelser

Måger bliver en alvorlig plage, når de i stort antal slår sig ned på flade tage og bruger dem som yngleplads. Fuglene efterlader så store mængder af ekskrementer og gylp, at det efter et kraftigt regnskyl kan fylde tagrenderne med "gylle". Og i ynglesæsonen bliver fuglene ofte så aggressive, at de angriber mennesker, som færdes omkring bygningen.

Især større boligblokke, kontorejendomme og fabriksbygninger plages af måger. Problemet er både sundhedsmæssigt og æstetisk. Mågernes efterladenskaber indeholder som regel smittekim, og de mange klatter kan give bygningen et hærget udseende.

"Når mågerne observerer rovfugle eller andre fjender, advarer de hinanden - og disse lyde bruger vi til at narre mågerne," siger biolog Morten Helholm fra Mortalin. Skadedyrsfirmaet mærker en voksende interesse for at bruge digital lyd i kampen mod mågerne.

De digitale lydsignaler består af ægte advarselsskrig fra måger iblandet lyde fra rovfugle, som angriber måger. Lydene sendes via en mikroprocessor ud gennem specielt udviklede højtalere, så fuglene opfatter det som et angreb. På et tidspunkt vælger mågerne så at finde andre opholdssteder. Skræmmesystemet drives af solceller på taget eller en generator.

Baggrundsinformation:
Derfor slår måger sig ned på flade tage 
Oprindeligt hjemsøgte mågerne især områder nær havet. Efterhånden er de trængt længere ind i landet, hvor de slår sig ned på kunstige 'strandområder' - f.eks. store flade tage.

"Det flade tag giver mågerne samme fordele som en fredelig strand. Fuglene kan overskue området, mens de yngler. Hvis taget så oven i købet er sort, giver det en behagelig varme - og æggene udruges nærmest af sig selv," fortæller biolog Morten Helholm fra Mortalin.

Problemet er størst i havnebyer, men selv langt fra vandet, finder mågerne sig til rette. Som de gode flyvere, de er, betyder det intet, at de af og til skal flyve 10-20 km for at finde føde. 
Til gengæld bryder de sig ikke om steder, hvor de fornemmer, at der er fare på færde. Derfor vil de digitale fugleskrig på taget få mågerne til at søge andre ynglepladser.

Mere information på www.mortalin.dk

Brugervurdering: 4 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?