Månedens spørgsmål i december 2009 var:
Juleaften?
Svarene fordelte sig således:
And | 44,6% |
Flæskesteg | 15,1% |
Begge dele | 30,1% |
Noget helt andet | 10,2% |
Tallene må være være nedslående for danske svineavlere og deres organisationer.
Når forbruget af flæskesteg selv til juleaften er faldet så dybt, som tilfældet er, så er det et kraftigt signal om en markant ændret forbrugerholdning, som sandsynligvis rækker længere end til bare juleaften.
Det er en trist udvikling, fordi svinekød bidrager især til kosten med protein, B-vitaminer, fedt, jern, zink og selen. Svinekød er det sundeste af alle kendte kødtyper, og burde derfor helt uden forbehold være obligatorisk i private som i offentlige køkkener.
En tidligere mindre analyse end 'månedens spørgsmål', som specifikt kun vedrørte¤juleaften og var tilgængelig for hele MEALS målgruppe, viste, og det er måske det allerværste, at det er de unge og yngre familier, som i høj grad fravælger flæskesteg.
En meget afgørende årsag til svinekødets tillbagegang kan være den udbredte ernæringsfejlagtige holdning om, at der ikke skal være svinekød til stede i danske skoler, institutioner m.v.
Faglige kendsgerninger herom har desværre været fortrængt af langt de fleste politikere, ernæringseksperter, læger, brancheorganisationer og andre fagfolk.
MEALS
John Albert Christensen