Unge husmødre vil så gerne bringe erindringen frem hos deres mor og mormor

De unge husmødre har i denne vinter i stigende grad været interesseret i Danmarks fremragende grønsager. Det kræver naturligvis tid at lave suppe helt fra bunden selv, men gør det, og giv din familie den spiseoplevelse tilbage, som de måske har glemt og savnet.

Suppe serveret fra en terrin på bordet er for mange prikken over i'et, og har du ikke en terrrin, så gå på jagt efter denne tiltalende spisestelsdel.

I næsten ethvert måltid indgår grønsager som en vigtig del bl.a. på grund af stor næringsværdi, lavt kalorieindhold og smagen. Grønsager har et højt indhold af vitaminer og mineraler, og rodfrugter er rige på plantefibre.

Nemme ja, men vær omhyggelig, for grønsager, det være sig både rå og tilberedte, er nemme at behandle. Alligevel skal man, for at bevare næringsstoffer og smag, behandle dem med omhu.

Det er uhyre vigtigt altid at holde dem adskilt fra andre råvarer, for langt de fleste grønsager indeholder jordbakterier, som, hvis de kommer i berøring med fjerkræ, fisk og kød, kan overføre disse bakterier hertil. Rengøring af grønsager skal gøres i koldt vand.

Holdbarheden på rensede og skyllede grønsager er betydeligt mindre, end hvis de er ubehandlede, og derfor bør rensede grønsager anvendes umiddelbart efter, de er købt ind.

Der er nogle opbevaringstemperaturer, man skal kende:

De fleste grønsager ca. 5°C. 
Agurker og tomater 8-12°C. 
Rodfrugter 14-16°C.

De mest anvendte tilberedningsmetoder for grønsager er kogning eller dampning.

Ved kogning skal grønsagerne kun lige akkurat være dækket af væske, og kogetiden bør nøje tilpasses til de forskellige grønsagstyper og deres udskæring. Jo mindre stykker grønsagerne skæres ud i, jo større er vitamintabet.

Til dampning anvendes kogekar, hvori der kan nedsænkes en kogeindsats. Når væsken er i kog anbringes grønsagerne på indsatsen og sænkes ned i kogekarret (grønsagerne må ikke være i berøring med kogevæsken), dæk med tilsluttende låg og juster temperaturen så kogevæsken hele tiden holdes lige på kogepunktet.

Nu hvor vinteren er ved at være forbi, har mange hjem og storkøkkener haft lejlighed til at opleve jubel over de mange pragtfulde danske kål fx grønkål, hvidkål, rødkål, rosenkål og spidskål.

- Sikken jubel der utvivlsomt har været i vinterens løb, når disse dejlige kålretter med kogeflæsk, medister og sur og sød sennep er blevet serveret.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?