Forkalkning og blodpropdannelse i hjertets kranspulsårer, iskæmisk hjertesygdom - er den hyppigst forekommende hjertesygdom. Det er i dag almindeligt accepteret, at vores livsstil - herunder vores kostvaner, påvirker risikoen for hjertekarsygdomme.
•Familiær disposition
•Forhøjet kolesterol
•Fedme¹
•Diabetes
•Rygning²
•Forhøjet blodtryk
•Mangel på motion³
De nævnte ¹ ² ³ har du i hvert fald selv stærk indflydelse på. Få dem væk fra din liste hurtigst muligt - helst med det samme!
En af risikofaktorerne er forhøjet koncentration af kolesterol i blodet. Kolesterol - mere præcist LDL-kolesterolet fremmer åreforkalkningen. Især mættet fedt fra fede mejeriprodukter og fedt kød øger koncentrationen af kolesterol, mens enkelt- og flerumættet fedt fra planteolier og fede fisk mindsker koncentrationen af kolesterol i blodet.