Artikler om: Ost,  grillost, børns overvægt og danske ærter

... Det ved hele osteverden .

Selvom dansk ost har stolte traditioner og eksporterer i stor stil, har det indtil videre været småt med international opmærksomhed og hæder. Men med Guilde Internationale des Fromagers - Det Internationale Ostelaugs første besøg I Danmark den 17. juni i år er der for alvor blevet rådet bod på den hidtidige forbigåelse med optagelsen af ikke mindre end tyve nye danske medlemmer i det fornemme laug, som på verdensplan tæller hele 5.600 medlemmer.

Det internationale ostelaugs besøg varede to dage og foregik på både Knuthenlund på Lolland og i Odd Fellow Palæet i København, hvor selve ceremonien fandt sted.

"Jeg er meget stolt over, at ostelauget endelig er kommet til Danmark og har anerkendt, at vi også har eksperter inden for både osteproduktion, handel, gastronomi og viden," siger indkøbsdirektør Cathrine Vogel, som indtil for nylig var den eneste dansker, der nogensinde har været medlem af Guilde Internationale des Fromagers.

Hun lægger særlig vægt på den europæiske side af medaljen, som hun mener er afgørende for Danmarks evne til fortsat at være kreativ og udvikle nye spændende oste.

"Det er vigtigt, at vi får fortalt, at dansk ost ikke kun er industriost, men at vi også skal kendes for det særligt nordiske, som vinder frem i disse år.

Samtidig vil optagelsen af de mange nye danske navne i lauget også være med til at åbne døre i den internationale osteverden," siger Cathrine Vogel.

 

Grillost vinder frem

Danskerne er ikke bange for alternativer til pølser, fisk, kylling ¤og koteletter. Det viser stigende salg af grillost. Traditionelt har slagterierne i stort omfang stået for grillmaden, men nye ostetyper, med inspiration fra middelhavskøkkenet,¤finder i stigende grad vej til grillen.

Grillost viser sig at være et herligt bidrag til mangfoldigheden, hvor man så oven i købet har noget til vegetarerne - måske sammen med grillede grønsager. 

Skyldes nogle børns overvægt forældrenes slaphed

Is og kager er børnenes foretrukne i 
sommervarmen. Børnene fortjener naturligvis en is, nu hvor sommeren er over os. Men selvom det naturligvis ofte er varmt om sommeren, så kan man alligevel godt holde lidt igen på de søde sager.

Børnene ser hurtigt logikken i at stille den lille sult med en is eller et par kanelgifler i stedet for fx et æble eller friske ærter.

Og som forældre kan det være svært (dårlig undskyldning) at argumentere imod børnenes vilje. 6 ud af 10 børn får generelt mere sukker end anbefalet. 

 

Danske ærter er verdens bedste

Det danske klima og landets geografiske placering gør danske ærter til formodentlig verdens bedste. I år forventes en høst på ca. 10.000 tons. Ærter er en af verdens mest proteinholdige grøntsager.

Danmark er storproducent af ærter, og det er der en grund til. For danske ærter har optimale vækstbetingelser takket været klimaet og landets placering på de nordlige breddegrader.

Ærter dyrkes fx i store mængder på markområder på Lolland, Falster og Sydsjælland.

Danmark er det eneste land i verden, der har en bekendtgørelse om ærter. Den er med til at sikre ærternes kvalitet, samt at forbrugerne får den kvalitet, de efterspørger.

Bekendtgørelsen kræver nemlig, at færdigpakkede ærter eller blandinger med ærter, som sælges i Danmark, deklareres efter størrelse (ærternes diameter), tørstofindhold (AIS) og efter henholdsvis kvalitet 1 og 2.

Inddelingen i kvalitet 1 og 2 afhænger af, hvor længe ærterne har siddet på planterne, mens størrelsen på ærterne bestemmer, om de hører under kategorierne Ekstra fine, Fine, Mellem fine og Store søde.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?