Forbrugerne er godt inde i sagerne

Forbrugerne har i dag et¤stort udvalg af fødevarer til deres rådighed. Dette udvalg kan dog være forvirrende, medmindre forbrugerne har en grundig basisviden om bestanddelene i de forskellige fødevarer, og om hvordan man sammensætter en alsidig sund kost udfra det omfattende udvalg.

At spise mange forskellige slags fødevarer gennem et stykke tid er den bedste måde at opnå en sund kost. Nogle mennesker er dog nødt til at følge særlige diæter anbefalet af deres læge, men ellers bør forbrugere få en kost, der er baseret på disse grundprincipper:

Rig på kulhydrater, som findes i fx kornprodukter, brød, pasta, ris og kartofler, som indeholder mange fibre, vitaminer og mineraler, rigeligt med grønsager og frugt.

Mindre mængder af mange forskellige proteinkilder fx kød, fisk, fjerkræ.

Moderate mængder af fede fødevarer med megen fedt¤- heriblandt de der er tilberedt i fedt.

Det brede udvalg af forarbejdede fødevarer, der er til rådighed, er med til at sikre alsidighed ved at gøre maden lettere at tilberede, især når tilberedningstiden¤er begrænset. Det større forbrug af forarbejdede fødevarer betyder samtidig, at det er nødvendigt for forbrugere at have et godt kendskab til, hvordan de forarbejdede fødevarer tilberedes, og hvad de indeholder.

Dette er heldigvis lettere, end det kan lyde. For det første bruger kokke, der er ansat i levnedsmiddelindustrien og restauranter hovedsagelig de samme slags ingredienser, som vi finder hjemme. For det andet indeholder etiketterne på forarbejdede fødevarer mange vigtige oplysninger bl.a. listen over ingredienser, som angiver alle bestanddele i nedadgående rækkefølge efter vægt. Mange etiketter viser også de mængder energi, protein, kulhydrater, fedt, fibre, natrium, vitaminer og mineraler, som produktet indeholder, hvorved de hjælper os til at kunne bedømme, hvordan enkelte produkter passer ind i en alsidig kost.

 

Det store udvalg kræver naturligvis omtanke, og sandsynligvis er en kost, der er baseret på mange fødevarer, mere interessant og derfor mere lækker end en kost, der er baseret på et lille fødevareudvalg.

Europæiske forbrugere spiser i dag mere forskellige typer mad og madprodukter fra flere steder rundt omkring i verden end nogensinde før. Denne forskellighed giver folk et enestående udvalg og mulighed for at nyde at spise.

- Forskellighed kan dog føre til spørgsmål og i visse tilfælde til forvirring om emner som fødevarernes sikkerhed og sundhed, og hvad der er endnu vigtigere, forbrugerens rolle ved sikring af alsidig og sund kost.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?