Den nye fødevareminister Karen Hækkerup får i dag lejlighed til at præsentere sundhed om danskernes spisevaner

Mmm..

I dag får Danmark igen nye officielle kostråd. Bag de nye ti kostråd står Fødevarestyrelsen. Fødevareminister Karen Hækkerup præsenterer i dag de nye kostråd på DTU i Lyngby:

"For hverdagens forbruger skal kostråd ikke være tung og utilgængelig videnskab, men brugbare retningslinjer, man kan følge eller lade sig inspirere af, når man står hjemme i køkkenet.

Der er ingen, der kan bruge ti løftede pegefingre til noget. Derfor har vi med de nye kostråd forsøgt at gøre forskningen tilgængelig og appetitlig for forbrugerne.

Med kostrådene i hånden får de en brugbar guide til, hvordan de kan leve et længere og sundere liv. Uden hverken at være flerstjernet mesterkok eller ernæringsekspert", siger Karen Hækkerup. 

De ti nye kostråd indledes med et samlende råd om at spise varieret, ikke for meget og være fysisk aktiv. Fordi man hermed er med til at sikre en sund balance i energiregnskabet.

De ni øvrige råd giver anbefalinger til, hvilke typer mad, der med fordel kan komme på menuen.

Et af rådene opfordrer forbrugerne til at skrue op for indtaget af fisk. Et andet at spise mad med mindre salt og et tredje at holde igen med smør og fede oste, men til gengæld at bruge sundere planteolier og række ud efter den magre mælk i kølemontren.

Og for første gang er Fødevarestyrelsen nu ude at sætte gram på vores kødindtag, så der maksimalt kommer et halvt kilo tilberedt kød på tallerkenen om ugen. Derfor bør især mændene skrue ned for kød fra blandt andet kvæg og svin og op for fisk til både frokost og aftensmad. 

- En hurtig gennemgang af MEALS artikelarkiv viser, at de såkaldte nye kostråd slet ikke er så nye endda. I over ti år finder man i arkivet artikler, som behandler samtlige af de nye kostråd. Måske lige med undtagelse af de præcise gram kød.

Hvis forbrugerne får det indtryk, at rækken af "nye" kostråd i realiteten er "gammel vin på nye flasker", så er det vist ikke helt forkert.

Men gode råd kan ikke læses for tit!

Her er listen

De 10 nye kostråd lyder: - Spis varieret, ikke for meget og

vær fysisk aktiv 
- Spis frugt og mange grøntsager 
- Spis mere fisk 
- Vælg fuldkorn 
- Vælg magert kød og kødpålæg 
- Vælg magre mejeriprodukter 
- Spis mindre mættet fedt 
- Spis mad med mindre salt 
- Spis mindre sukker 
- Drik vand

 

¤

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?