NYE kostråd igen!

Et af de nye officielle kostråd anbefaler, at man vælger magert kød og kødpålæg. Magert kød er kød, der har en fedtenergiprocent på under 10.

Det er let at se på pakkerne af fx hakket kød hvor meget fedt, der er i, hvorimod det kan være lidt sværere straks at se på andre kødudskæringer. Mange okse- og svinekødsudskæringer er dog også magre - deriblandt koteletter og skinkekød.

Generelt er det en god ide at skære synligt fedt fra inden du spiser kødet.

Hvor meget kød må man højst spise om ugen? Vi anbefaler, at du højst spiser 500 g tilberedt kød fra de firbenede dyr - dvs ko, gris, lam og kalv - om ugen. Det svarer til 2-3 varme måltider. 500 g tilberedt kød svarer til ca. 750 g råt kød.

Årsagen til at vi anbefaler denne grænse er, at der i flere videnskabelige studier ses en sammenhæng mellem det at spise meget af de røde kødtyper og udvikling af visser typer af kræft. Det er usikkert hvilken mekanisme, der ligger til grund for denne sammenhæng.

Er der noget kød, der er bedre at spise end andet? Kylling og kalkunkød er begge magre kødtyper. Og desuden ses der ikke en sammenhæng mellem kræft og indtaget af disse kødtyper.

Det er klart at vi, når det gælder kød, stadig skal spise varieret, og det er derfor ikke fornuftigt udelukkende at spise en type kød.

Hvor mange danskere spiser for meget kød? De fleste kvinder spiser faktisk den anbefalede mængde kød. Det samme gælder desværre kun halvdelen af mændene. Begge køn spiser generelt for meget kødpålæg.

*)Er kødpålæg farligt? Du kan naturligvis sagtens spise kødpålæg, så længe du husker at begrænse dit indtag. En til to almindelige (altså ikke tykkere) skiver om dagen er passende. Kødpålæg er forarbejdet og indeholder derfor ofte en del salt og nitrit. Begge dele er nogle af de ting, vi skal forsøge at få mindre af.

Hvad kan man spise i stedet for kød? De dage hvor der ikke står kød på menuen, kan der fx være fisk på tallerkenen. Vi skal blive bedre til at spise mere fisk, og derfor er det oplagt at bruge de kødfrie dage til at tanke op på fiskefronten. En vegetar dag er også en mulighed. Og de resterende dage kan du vælge kalkun- eller kyllingekød. Hvad angår pålæg så kan kødpålæg erstattes med æg eller rester fra aftensmaden. Den slags pålæg tæller ikke med i de en til to skiver om dagen.

Kontakt Trine Enevold Grønlund, Akademisk medarbejder, Fødevarestyrelsen, tlf.: 7227 6900

*)Kan du svare? Hvornår var der officiel kødfri dag i Danmark under 2.Verdenskrig? Send dit svar til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?