Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Danskerne spiser næsten dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden ifølge nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet. Andelen af befolkningen, hvis kost lever op til den officielle anbefaling for indtaget af fuldkorn, er også vokset markant. Langt flere børn end voksne spiser tilstrækkeligt med fuldkorn. Ifølge den officielle anbefaling bør danskere spise 75 g fuldkorn, for hver 10 MJ energi de indtager.

DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med Fuldkornspartnerskabet undersøgt, hvor meget fuldkorn danskerne rent faktisk spiser. Resultaterne viser, at der er sket en væsentlig stigning i fuldkornsindtaget i løbet af de sidste ti år.

I 2011-2013 var kostens gennemsnitlige indhold af fuldkorn i hele befolkningen 63 g/10 MJ. Til sammenligning var tallet kun 36 g/10 MJ i 2000-2004. Det svarer til, at danskerne nu i gennemsnit spiser 84% af det anbefalede fuldkornsindtag. Men alligevel spiste kun 30% af befolkningen i 2011-2013 dagligt de anbefalede 75 g fuldkorn per 10 MJ eller mere. Det er dog en stigning fra 6% i 2000-2004.

"Det er glædeligt at se, at kostens indhold af fuldkorn er øget så markant på 10 år, da fuldkorn er med til at nedsætte risikoen for at udvikle hjertekarsygdom, type-2-diabetes og nogle former for kræft," siger seniorrådgiver Heddie Mejborn. Trods den positive udvikling understreger Heddie Mejborn, at mange danskere stadig har brug for mere fuldkorn i deres daglige kost:

"Undersøgelsen viser, at vi er nået rigtigt langt, men det er fortsat kun knapt hvert andet barn og hver fjerde voksen, der spiser tilstrækkeligt med fuldkorn."

Indtaget af fuldkorn kan være i form af forskellige fuldkornsprodukter som havregryn, brød eller fuldkornspasta. Det er vigtigt at spise forskellige slags fuldkorn, fordi de forskellige korn indeholder forskellige næringsstoffer.

Fuldkorn defineres som hele kerner og som forarbejdede kerner (knækkede, formalede og lignende), hvor indholdet af frøhvide, klid og kim findes i samme forhold som i den intakte kerne. Fuldkorn kan således være hele kerner eller malet til mel.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?