Regeringen påtager sig åbenbart det fulde ansvar for sikkerheden med det overskydende mad
Det bliver billigere for butikkerne at levere de mange kilo overskudsmad, som tidligere blev kasseret af sundhedsmæssige hensyn, til næste led.
Butikker skal have grønt lys til at sælge overskudsmad videre til en lavere genbrugspris, så de kun skal betale den allerede eksisterende lavere brugt-vare-moms på kun 5%!
Det er samme momssystem, som fx auktioner, der sælger brugte møbler, antikviteter, frimærker, mønter, biler, landbrugsmaskiner m.v. og nu også brugte madvarer: De bærer stadig fadene ind.
Der vil utvivlsomt være mange aftagere til madrester fra de såkaldte "riges bord"! Hovedprincippet er ikke mere fødevaresikkerhed, men at der nu skal spises op!
Spis op var i gamle dage, og det er kun en generation eller to siden, et almindeligt princip, og det er netop dette princip miljøminister Kirsten Brosbøl (S) vil fremme igen.
LAB spildindsamling bestod under krigen blandt andet af indsamling af madaffald. Mængden var ikke større, end en trehjulet ladcykel med et par tønder kunne klare mange af datidens storkøkkener.
Det nye tiltag med videresalg af mad sker på baggrund af, at miljøministeren har lanceret partnerskaber med Landbrug & Fødevarer, Industrien, detailhandlen, storkøkkener, forbrugerorganisationer, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og andre myndigheder, som gerne vil pudse deres glorie ved at der bliver blive fuld gang i transporten fra sted til sted med overskudsmad.
Miljøministeren vil endda have mange flere aktører i spil for at reducere madspild. Umiddelbart vil man så tænke på de private husholdninger, hvor man for godhedens skyld kunne tænke på naboen eller andre i kvarteret.
En rapport fra Miljøministeriet viser, at danske supermarkeder hvert år smider 150.000 tons mad ud, og med opgørelse fra restauranter, kantiner, institutioner og mangfoldige andre steder, vil der være tale om et svimlende antal tons genbrugsmad. Ministeren ønsker yderligere strategi for madspild.
- Dog hører man ikke hende tale om ansvaret for fødevaresikkerheden ved, at maden cykler rundt fra sted til sted.