Tørkepakke for 700 millioner

Et flertal i Folketinget nærmer sig en aftale om en hjælpepakke på 700 millioner kroner til landbruget.

Der er tale om, at et bredt flertal i Folketinget, der i disse dage forhandler om en støttepakke til landbruget for mindst 700 millioner kroner.

Årets usædvanligt varme og tørre sommer har haft store økonomiske konsekvenser for danske landmænd, men det fremgår, at regeringen har en "fælles forståelse med S om en hjælpepakke med en økonomisk ramme på knap 700 millioner kroner i 2018".

I udspillet lægges der op til en samlet finansiering på 711 millioner kroner, hvoraf de 691 skal finansieres i 2018.

Pengene kommer fra en omprioritering af reserver og reduktion af bevillinger med mindre forbrug fra finansloven 2018.

De mere end 700 millioner kroner skal ifølge forslaget bruges til, at landmændene får tilbageført deres indbetalte jordskat for 2018, at animalske producenter fritages for produktionsafgifter for over 200 millioner kroner i 2018, og at betalingen for kødkontrol i 2018 lempes.

Ifølge udspillet vil lempelserne medføre en gevinst for landbruget på omkring 1,25 milliarder kroner.

Men regeringsdokumentet er et øjebliksbillede på forhandlingerne mellem regeringen og Socialdemokratiet, og det er derfor ikke sikkert, at en eventuel hjælpepakke vil indeholde de nævnte tiltag.

Derudover skal det også undersøges, om hjælpepakken kan komme i konflikt med EU's statsstøtteregler.

Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V). Men ministeren har ingen kommentarer til lækkede regeringsdokumenter, lyder det. Landbrug & Fødevarer har heller ikke ønsket at kommentere det foreløbige udspil til en hjælpepakke.
 
 
Briternes sorte te er vanskelig at hamle op

Sidste år drak briterne ca. 900 millioner færre kopper te. Det er 14 kopper te færre i 2017 end året før pr. briter.

Briterne er altså begyndt at svigte den sorte te med mælk, som i årtier har været med til at definere befolkningen på de britiske øer.

Sidste år blev der solgt 2,6 millioner kg mindre te i Storbritannien end året før! Det er faktisk det største fald i fire år, og da der er 3 gram te i en tepose, som stort set alle briter bruger, svarer nedgangen i runde tal til ca. 900 millioner kopper te.

Men temarkedet er dog ikke blevet mindre, når man måler i penge. Briterne er nemlig gået over til dyrere tevarianter og til frugt- og urtete.

Tal fra Kantar Worldpanel viser nemlig, at temarkedet steg med 0,6 pct. sidste år, svarende til 5,5 mia. kroner.

Bevægelsen væk fra den traditionelle sorte te med mælk har naturligvis lynhurtigt fået supermarkederne til at skære ned på hyldepladsen og bruge pladsen på frugtte og urtete.

De store tefirmaer har også været hurtige til at produktudvikle. Både Tetley og Twinings har lanceret kolde drikkevarer med te i år.

Og brandet PG Tips, der er ejet af Unilever, har lanceret en te, der er specielt udviklet til at bruge med veganske mælketyper for få den måde af hægte sig på den veganske vækstbølge.

Marketingdirektøren for Tetley, Peter Dries, siger til The Grocer, at temarkedet ændrer sig signifikant over mod dyrere tetyper.

Den voksende forståelse for teens gode sundhedsegenskaber og ægte produktnyheder, der imødekommer forbrugerens ændrede vaner, vil derfor være hovedårsagerne til vækst.

Unilevers PG Tips af sort te udgør stadig¤ 85 pct. af al den te, der sælges i Storbritannien, og det er stadig nationens favoritdrik.


Priserne på svenske agurker stiger

Det er kendt, at priserne på svenske agurker ikke er lave, men nu med lav svensk kronekurs og et mindre udbud har agurkerne igen fået et stort spring opad.

Med en kilopris på 55-80 svenske kr. kan det¤ for tiden betale sig for danskere at tage egne agurker med på besøg i Sverige!

Ifølge Sveriges Radio P4 Blekinge er priserne på agurker fire gange så høj på dette tidspunkt af året, end tilfældet var i 2017.

Peter Horvath, der er salgschef i Svenska Odlarlaget, der er en forening bestående af ca. 140 frugt- og grønsagsavlere i Sydsverige, forklarer til radioen, at de høje priser ikke er resultatet af, at der i Sverige bliver avlet færre agurker i år.

I stedet skyldes prisstigningerne hovedsagligt, at der har været forskydninger i den hollandske produktion, og udbuddet er ikke som det plejer at være på dette tidspunkt.

"Der er et problem med at få nok agurker i Holland, så mange kunder vender sig nu i stedet mod Sverige," siger salgschefen med henvisning til de hjemlige detailkunder, der skal have agurker på hylderne, som de plejer.
 
 
Tulip og Aldi vil indgå samarbejde

Danish Crown-datterselskabet Tulip har indgået en aftale om levering af lokalt producerede produkter til 81 skotske Aldi-butikker. Aftalen løber i to år.

Aldi vil gerne have flere lokale varer på hylderne i sine skotske butikker, og derfor har man¤indgået en aftale med Tulip om levering af produkter baseret på skotske slagtesvin.

Otte produkter, der har hjemme i kødskranken, skal Tulip i de kommende to år levere varer til de 81 skotske Aldi-butikker.

I begge lejre er man yderst positiv på det nye samarbejde.

Vi er meget glade for at kunne indgå i et partnerskab med en retailer, der er så dedikeret i forhold til at hjælpe de skotske landmænd, udtaler Julian Weeks, Tulips lokale kundechef.

PRESSEN & POSTEN
 
06-09-2018 | Lidl optrapper priskrig på dagligvarer. Supermarkederne vil matche discountbutikkerne på prisen, men det får blot Lidl til at trykke hårdere på lavprisspeederen. (MEALS)

06-09-2018 | Sønderjydsk Kål er ikke mere bare sagen. Et generationsskifte i Sønderjydsk Kål har efter bare et år ført til udvikling af et nyt produkt nemlig leverpostej i¤ kålvirksomheden. Men de nye ejere holder dog fast i at ville lære, før der foretages større forandringer. (MEALS)
 
 
 
05-09-2018 | Indslev Bryghus tog sig ikke i agt for konkurrencen, og derfor gik det galt! Man indså ikke, at tiden havde ændret sig, siden Anders Busse Rasmussen i starten af 2006 fik gang i det gamle fynske bryggeri Indslev Bryghus. Dengang var bryggeriet blandt de første snese mikrobryggerier i et godt marked. I dag er der et par hundrede. Eksemplet bekræfter den gode gamle erhvervslærdom: Konkurrenceevne er alt afgørende! (MEALS)

05-09-2018 | Regeringen dropper mangeårig udlicitering af fodboldklubbers kantiner. Regeringen ønsker ikke at arbejde videre med et forslag om at udlicitere driften af foreningers kantiner, som ellers er blevet udlagt for at skævvride konkurrencen mellem det private og offentlige. (MEALS)
 
 

04-09-2018 | Stor hotelkæde ønsker ikke buræg. Nu skal det være slut med buræg på Scandic hotellerne. Hotelkæden har besluttet fuldstændig at ophøre med at anvende buræg. Årligt serveres mellem 11,5-13 millioner æg på Scandics hoteller. Majoriteten kommer allerede fra fritgående høns, men fra og med september 2018 vil Scandic udfase buræg i alle fødevareprodukter. Buræg er ofte en ingrediens i færdige fødevareprodukter. Derfor introducerer Scandic nu en politik over for sine leverandører, som skal sikre, at ingen buræg fremover kan findes i fødevareprodukter hos hotelkæden. (MEALS)

04-09-2018 | Vestfyen forventes at overtage Indslev Bryghus. Den endelige underskrift mangler dog endnu, men ifølge kurator i konkursboet Indslev Bryghus, bliver det med al sandsynlighed Vestfyen, der fremover skal være ejer af det fynske bryghus. (MEALS)
 
 
 
 
 
03-09-2018 | Regeringen sætter 135 Mio. kr. af til at sænke afgifter på Grænse handels følsomme varer. Det er en del Færre penge, end VLAK-regeringen og dansk Folkeparti brugte på samme område Sidste år. (MEALS)

03-09-2018 | Havn. Byrådet i Frederikshavn Kommune har givet ja til en ny udvidelse af Skagen Havn. Dermed kan havnen gå i gang med arbejdet, og det vil blandt andet give lokale fiskerivirksomheder bedre betingelser. (MEALS)
 
 
 
 
 

 

 
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?