Er det fra kokkenes side snobberi for det udenlandske, eller er det manglende markedsføring og oplysning fra producenternes side, som er årsag til, at det kun er få restauranter, som tilbyder danske oste i et vist omfang. MEALS har i et stykke tid haft problemet i kikkerten ikke mindst fordi man i fagpressen ofte hører om højeste udmærkelser til danske oste på udstillinger herhjemme og i udlandet.

Man indtager en bedre middag på en restaurant og vil slutte af med lidt ost. Så præsenteres man næsten altid for et udvalg af fx spansk gedeost, italiensk gorgonzola, schweizisk emmentaler, fransk camembert og yderligere nogle eksotiske specialiteter; men desværre næsten aldrig en mulighed for at nyde oste fra Danmark.

I betragtning af de mange kvalitetsoste, der vitterlig fremstilles herhjemme er det smadder utilfredsstillende, at udbudet af dansk fremstillet ost er så beskedent på næsten alle danske restauranter.

Rigmor Tromholt og hendes kolleger fra Karolines Køkken gør ellers en meget betydelig indsats for at øge kokkes og restauratørers kendskab til og interesse for dansk ost. Blandt andet ved besøg på fagskolerne der uddanner kokke og andre køkkenfolk og ved deltagelse på Landsmejeriudstillingerne, hvor folk fra hotel- og restaurantbranchen i stort antal ser demonstrationer af, hvordan man hhv kan sammensætte og præsentere et (dansk) ostebord og anvende ost som dessert. Presset skal i høj grad også komme fra gæsterne. De skal bede om dansk ost, når de går på restaurant.

MEALS har besøgt 25 middagsrestauranter, og det må siges, at den danske osterepræsentation ikke var opløftende. Tallene taler for sig selv.

Dansk osterepræsentation:

god ikke god ubetydeligt
2 8 15


god = pænt udvalg
ikke god = lille udvalg
ubetydeligt = minimalt udvalg

Det er vores indtryk, at frokost-restauranterne i meget højere grad har danske oste på repertoiret; men det vender vi tilbage til i en senere artikel.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?