I selskab med beboerne på plejecentret Hørgården, København fremlagde fødevareminister Ritt Bjerregaard og socialminister Henrik Dam Kristensen regeringens handlingsplan "bedre mad til ældre”. Dagens ret på centret var stegt lever; men den kunne mere aktuelt have stået på (valg)flæsk, for det blev helt tydeligt sagt, at bedre mad til ældre ville blive et tema i valgkampen. At gøre bedre mad til ældre til et valgtema får regeringen ikke lov at beholde for sig selv, for man gad nok se det parti, som ikke erklærer sig enige. Man må snarere forvente stor overbudspolitik på området.

På pressemødet fremlagde de to ministre en ny plan på 11 punkter for bedre mad til ældre; men der var ikke så meget rigtig nyt i disse punkter, som i høj grad byggede på oplysninger frembragt for en del år siden. Der var heller ingen oplysninger om, hvornår punkterne kunne sættes i værk. Det nærmeste man kom her var, da Henrik Dam Kristensen fortalte, at betalingen for planen ganske vist var kommunernes; men at regeringen ville splejse ved at tilbyde 20 millioner over to år (red.: ca. ½ % af to års madbudget for offentlig bespisning). Ritt Bjerregaard kom ind på, at der skulle mange flere økologiske produkter ind i de ældres kost; men nævnte ikke hvordan man kunne skaffe tilstrækkeligt med ægte økologiske produkter eller noget om fremskaffelsen af penge til 30% større madbudgetter.

Begge ministre var ellers havnet i et smørhul, idet de ældre tilhørere på centret, som er vokset op med traditionelle landbrugsprodukter, ville have været henrykte og vi andre ligeledes, hvis ministrene var mødt frem med bare lidt dokumentation om fx sundhedsværdien af økologiske produkter i forhold til de traditionelle fødevarer. Men nej, det økologiske manifest skal man bare tro på.

Hvis Ritt Bjerregaard og andre af nogenlunde samme årgang en gang imellem ville tænke lidt tilbage på deres egen opvækst, som var i en tid, hvor fødevarer var økologiske, ville mange af dem måske alligevel begynde at blive lidt svagere i troen.

Nu venter de ældre naturligvis spændt på, hvornår de får bedre spisemiljø, bedre kvalitet i deres mad, økologisk omstilling og bedre måltidsservice for blot at nævne nogle af de 11 punkter i planen.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?