Cava er som bekendt Spaniens betegnelse for mousserende vine. Et udtryk som blev dem påtvunget ved en højesteretsdom i London, idet de tidligere havde kaldt disse sprudlende vine for Champagne.

Teknikken stammer for Spaniens vedkommende helt tilbage til 1825 hvor firmaet Josep Raventós lærte sig den fra det franske Champagneområde. Siden er det gået stærkt, og der findes i dag mange huse, fortrinsvis i Catalonien centreret omkring Penedès, som i øvrigt producerer 99 % af al Cava; men også i Argonien, Navarra, Rioja og Estremadura produceres der fortrinlige mousserende vine. Ja, mange af meget høj kvalitet. Dertil kommer, at de fremstilles til priser som gør dem endnu mere attraktive.

Siden 1872 fastsættes reglerne for druesammensætning, gæring og flaske- lagringsmetoder af Consejo Regulador de Vinos Espumosos, således at man kan være sikker på at få den gedigne vare.

Danmark er også kommet godt med på Cava-fronten. Det skabte Det Spanske handelskammer bevis for ved, at man forleden på restaurant Bagatellen i Tivoli præsenterede ikke mindre en 27 forskellige Cava’er, som alle på nær et par stykker sælges i Danmark. Nogle fra store firmaer som Codoníu og Frexinet men også mindre, men prestigiøse huse som Segura Viudas, Raimat, Gramona, Cavas Ferret, Paul Chenau og den elegante Caves Mestres.

En Cava, som for de flestes vedkommende fås til mellem 50 og 100 kroner, er en fornem og festlig aperitif, som skaber stemning. Selvom man også i Spanien finder det store forbrug ved højtiderne, er det dog mere almindeligt at starte et godt måltid med et glas mousserende vin. En skik som også er ved at vinde indpas i Danmark.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?