I 1995 skrev MEALS, at der var behov for jodberigelse af kosten i Danmark. Torsdag den 13. september 2001 afholdes der på Christiansborg en konference om beriget mad i fødevarer, hvor blandt andet jodberigelse skal diskuteres.

For flere år siden udarbejdede en arbejdsgruppe under Levnedsmiddelstyrelsen en rapport, som konkluderede, at jodindtagelsen var utilstrækkelig, specielt i den vestlige del af landet, hvor det naturlige indhold af jod i mælk og vand er særlig lavt. Jodmangel giver struma og af og til stofskiftesygdom. Derfor anbefalede arbejdsgruppen, at der skulle foretages jodberigelse af kosten i Danmark. Det betød, at man besluttede, at der skal tilsættes jod til saltet og dermed til mange fødevarer. I de fleste europæiske lande tilsættes jod til salt, men oftest på frivillig basis. I enkelte lande, der har haft en høj forekomst af struma, er jodtilsætningen dog tvungen.

Det anbefales, at man indtager 150 mikrogram jod om dagen, men langt de fleste danskere får under 100 mikrogram. Jod får man især fra æg, mælk, ost, fisk og vand, og hvis man indtager meget af disse fødevarer, får man dækket behovet. Men for mange med andre kostvaner vil det være vanskeligt at få tilstrækkeligt med jod alene gennem kosten. Det er vigtigt, at man har fuldstændig styr på jodberigelse, da for meget jod kan give alvorlige forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen.

Det må frarådes, at man indtager store mængder jod via naturpræparater som fx tang. Nogle tangprodukter indeholder så meget jod, at man kan komme til at overskride grænsen for den anbefalede højeste indtagelse på 250 mikrogram om dagen.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?