Et af de allervigtigste formål med at omdanne FDB til Coop Norden A/S er, at det nu skal give kasse at drive kædeforretningerne.

FDB har i årevis lidt under at være drevet mere som idealistiske gårdbutikker end som en vidtforgrenet koncern med et sundt økonomisk forretningsgrundlag, som kunne danne grundlag for at være på forkant overfor konkurrenterne - ikke mindst overfor Dansk Supermarked. Den førte strategi betød i realiteten, at FDB i årevis overlod Dansk Supermarked til i ro og mag at cementere deres position på markedet.

Men sidste år blev man omsider klar over i FDB, at deres økonomiske løb kunne være ved at være kørt, og man var derfor nærmest tvunget til at indgå i Coop Norden A/S.

Som anført nu skal det bare give overskud, og styk for styk vil der blive disponeret ud fra dette formål. Om det så er muligt at dreje den tunge FDB-skude er en helt anden sag, for manøvredygtig har den aldrig været.

For et par år siden gik FDB’s bestyrelsesformand den radikale Ebbe Lundgaard ud med konceptet, om at der skulle være økologisk håndværk på hylderne i Kvickly kædens bageriafdelinger. Men allerede nu falder A/S-hammeren over denne urentable ide, og i stedet indfører man det stik modsatte, nemlig bake-off, som er halvfabrikata, hvor brød og kager bliver fremstillet på fabrik, fryses ned og transporteres til de enkelte forretninger, hvor de bages færdige og sælges som friskbagte bagerivarer på selv samme måde, som man fx gør på tankstationer.

Bake-off kan i mange situationer være særdeles udmærket; men som håndværksfremstillet er det ikke. Prøv fx at tage ind på det fine konditori H.C. Andersen, kolonnaden i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, og oplev hvad bager- og konditorhåndværk vil sige.

Kvickly vil med sit bake-off program, hvor leverandøren bliver Schulstad, spare mange penge på fremstilling af brød og kager, og derfor må kunderne vel kunne regne med betydeligt lavere priser på brød og kager i fremtiden. En tommelfingerregel siger, at prisforskellen på et stykke bake-off wienerbrød og et håndværksmæssigt fremstillet stykke wienerbrød må være cirka 35%.

Mange bagerforretninger er forsvundet; men de har til dels selv fremmet bake-off ideen ved i større og større udstrækning også at anvende halvfabrikata, frys ned og tø op metoden.

Men nu, hvor FDB ophører med at være bagere, får de bestående bagerforretninger igen chancen for at vise, hvad de formår. Så må det vise sig, om de griber den.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?