Det er virkeligt fedt, når kosteksperterne tordner mod fedt i danskernes kost. Helt fedt, men ikke mere rigtigt, bliver fedtsylenes budskab, når radio, tv og pressen næsten hver gang gentager dem.

Fedme kan normalt fastslås ved simpel iagttagelse, og graden kan fastslås ud fra målinger af vægt, højde og hudfoldstykkelse. Fedme er en tilstand, hvor et overskud af fedt er deponeret i fedtvævet, som er opbygget af fedtceller, hvoraf der hos mennesker findes to slags, nemlig de normale hvide og de brune. De adskiller sig betragteligt i antal, størrelse, fordeling og aktivitet. Hovedparten er hvide fedtceller organiseret i fedtvæv i underhuden og omkring de indre organer. Fedtcellernes hovedfunktion er, udover deres varmeisolerende virkning og deres mekaniske beskyttelse, at lagre triglycerid, og herved repræsenterer fedtvævet hos en gennemsnitsperson en energireserve, som svarer til ca. 35-40 dage!

Det lagrede fedt er ikke metabolisk inaktivt. Der sker en stadig nedbrydning og opbygning selv om den samlede mængde fedt er konstant.

Kroppens fedt er en ufravigelig faktor for at kunne opretholde livet, og vi skal derfor passe på, at vi ikke bliver for slimlinede. Den gode gamle regel, fx ved sygdom, om at have noget at stå imod med gælder fortsat. Men for lidt og for meget fordærver som bekendt alt, og det gælder også med hensyn til fedme. Mennesker nu om stunder rører sig som aldrig før, og det gælder både børn og voksne, og derfor er vi så sunde, raske og rørige som aldrig før. Sundhedsmyndighedernes anbefaling med en fedtenergiprocent på 30 er udfra sunde generelle betragtninger for lav!
35 bør være tallet!

I Cater Nyt nr. 10 - et tidsskrift som udgives af Arla Foodservice - har Kellogg’s FoodService et indstik, hvor man anfører, at morgenmaden er dagens vigtigste måltid. Dette er nok rigtigt, idet, som man skriver, masser af kulhydrater giver højere blodsukker og dermed energi til hjernen, så man er frisk og vågen og klar i hovedet til at begynde dagens dont.

Men vi mener, at Kellogg''s anbefaler forkert, når de i deres 3 morgenmadopskrifter opererer med alt for små fedtprocenter, nemlig 11%-17%.

Den største daglige indtagelse af fedt bør ske i forbindelse med morgenmaden!

Sagt på en anden måde: 40% af den daglige indtagelse af fedt bør ske ved morgenmaden.

Der kunne rettes meget op, hvis Kellogg’s i opskrifterne havde anbefalet sødmælk, smør (ikke som de gør skrabet smør) og ost 40%.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?