I Sverige har man opfundet en ny slags arbejdsuge, der skrotter weekenden, skriver Computerworld IT - Nyheder. Forsøg med den mindsker samtidig sygefravær og giver bedre service. 3-3 modellen kalder svenskerne idéen, fordi de arbejder tre dage i træk og holder fri tre dage i træk.

At lørdag og søndag er lig med weekend er da ingen naturlov. Arbejdsugen må kunne planlægges på en mere smart måde. Sådan tænkte en svensk mand ved navn Sune Nygren, da han en dag traskede forbi en gabende tom arbejdsplads i weekenden. Kunne bygningen ikke udnyttes alle ugens syv dage, funderede Sune Nygren.

Nu er Sune Nygrens idé blevet realiseret som forsøg på ti svenske kommuners offentlige arbejdspladser og i to frisørsaloner. Her er både medarbejdere og chefer generelt så glade for modellen med tre arbejdsdage efterfulgt af tre fridage, at de ikke savner weekenden. Det fremgår af en række konferencer og presseomtale af 3-3 modellen.

Modellen ændrer på rytmen i både arbejdslivet og samfundet på mange måder.

De foreløbige erfaringer stiller samtidig et stort spørgsmålstegn ved, om det virkelig er det mest effektive og velfungerende at opdele arbejdsugen i den traditionelle 5-2 model, hvor alle farter på arbejde mandag til fredag og holder weekend lørdag og søndag. 3-3 modellen nedsætter den årlige arbejdstid med ca. 15 procent i Sverige, hvor man normalt har en 40 timers arbejdsuge.Antallet af årlige arbejdsdage falder fra 225 til 180. Til gengæld forlænges arbejdsdagen til 8,5 timer, og så er det desuden slut med løntillæg for at arbejde i weekenden. Erfaringerne viser en tendens til, at man kan arbejde mere effektivt, når man kun gør det tre dage ad gangen. Desuden er sygefraværet dalet i forsøgskommunerne.

Myldretiden i trafikken kan blive et mindre problem, fordi 3-3 modellen skaber en bedre fordeling hen over ugen.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?