Fødevareministeriet:

I Danmark er antallet af Campylobacter tilfælde firedoblet fra niveauet før 1993.
Campylobacter er den hyppigste årsag til diarré hos mennesker i I-landene, og det er derfor vigtigt at få stigningen i antallet af Campylobacterinfektioner under kontrol.

Et nyt treårigt forskningsprojekt om Campylobacter skal ikke blot give et bedre overblik over smittekilderne men også kvantitativt bestemme de vigtigste smittekilder, og det vil komme både producenter og forbrugere til gavn.

Ved hjælp af en meget følsom genetisk fingerprintingmetode (AFLP) vil man kunne opnå den hidtil mest detaljerede bestemmelse af forskellige Campylobacter fra et bredt udsnit af patienter, dyr og fødevarer.

Projektet er støttet af Direktoratet for Fødevare Erhverv og gennemføres i samarbejde med Fødevaredirektoratet, Slagteriernes Forskningsinstitut og Statens Serum Institut.

Tidligere studier har vist, at nogle Campylobacterstammer kun optræder hos én vært, mens andre stammer (de succesfulde) forekommer i flere værter inkl. mennesker.

I et andet projekt, hvor DVI samarbejder med Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og udenlandske partnere, bestemmer man nu gennormerne for forskellige Campylobacterstammer og har derved fundet potentielle genetiske markører, der kan identificere særligt sygdomsfremkaldende stammer.

Målet med begge projekter er at afdække Campylobacterinfektionerne og foreslå målrettede strategier, der kan forebygge smitte.

Symptomerne ved Campylobacterinfektioner er typisk blodig diarré og i alvorligere tilfælde fx blodforgiftning og reaktioner i led og nerver fx Guillian-Barrés syndrom (nervelammelser).

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?