Af ISS: Hygiejne i Food Service
God rengøring til storkøkkener er målet med Fødevaredirektoratets projekt KRIS2000.
ISS Food Services deltager i projektet som ekspert inden for rengøring.
Det er godt et år siden, at startskuddet lød for KRIS2000 - et projekt om rengøring til storkøkkener, som Fødevaredirektoratet har sat i søen. Og arbejdet med at udvikle arbejdsprocesser og integrerede rengøringssystemer er i fuld gang. Tidligere har traditioner for at gøre rent i køkkenerne fyldt meget, mens dokumentationen har fyldt ganske lidt. I KRIS2000 er der fokus på metoder og specifikationer, så der bliver skabt et solidt grundlag for at gøre godt rent i offentlige og private storkøkkener.
Projektet blev sendt i EU-licitation, og teamet i projektet kom til at bestå af ISS Food Services (ekspert i rengøring), DiverseyLever (rengøringsmidler) og Københavns Amt. Fra ISS Food Services sidder Henrik Bo Jensen, driftschef, med i styregruppen, mens Henrik Meulengracht, projektplanlægger, arbejder i projektgruppen. "Der kommer et godt hjælpeværktøj ud af projektet, som vil blive til stor gavn for køkkenernes tilrettelæggelse af deres rengøring, personalet, der skal gøre rent og dermed for standarden af rengøringen ", siger Henrik Bo Jensen. Konkret vil der blive udgivet en håndbog om struktureret rengøring i køkkener. Den vil give kunderne et bedre overblik. " Kunderne vil få større fokus på vigtigheden af den gode rengøring, og vi vil kunne få en mere professionel dialog om rengøring ", siger Henrik Meulengracht. Han gør opmærksom på, at håndbogen rent metodemæssigt kan være til gavn for alle inden for køkkensektoren.
Et delmål for projektet er at undersøge og finde en række relevante problemstillinger i forbindelse med metoder og processer i storkøkkenrengøring. Herunder at:
- Dokumentere forskellige rengøringsmetoder og -processer med hensyn til effektivitet og kvalitet.
- Dokumentere hygiejnisk niveau.
- Vurdere rengøringsmidler og -metoder kontra arbejdsindsats (arbejdsmiljø).
- Miljøvurdere metoder og rengøringsmidlernes belastning af miljøet.
I arbejdet skal der findes et fornuftigt niveau mellem kravet til høj hygiejne, rengøringsmidlers belastning af miljøet, et godt arbejdsmiljø og en fornuftig pris. Henrik Meulengracht og de andre deltagere i projektgruppen afprøver løbende rengøringsmetoder, arbejdsgange osv. Det sker i Centralkøkkenet på Amtssygehuset i Glostrup og Fødevaredirektoratets testkøkken, der fungerer som eksperimentalkøkken i projektet. Derudover er der tre referencekøkkener: Psykiatrisk hospital i Aarhus, Riishøjcenteret i Aalborg og Rigshospitalet i København. " Projektet er utroligt spændende, og der bliver hele tiden føjet nye dimensioner til, som er med til at højne kvaliteten", siger Henrik Meulengracht.
KRIS2000 er sat til at skulle være færdigt i foråret 2002.