Gulerødder, også kaldet karotter er sandsynligvis den ældste grøntsag og det mest spiste tilbehør.
Det er også den eneste grøntsag, man må give spædbørn under fire måneder, og som giver denne ulastelige matbruntonede teint, som man ellers møjsommeligt må sole sig til i ferien.
Forskellen mellem guleroden og karotten er en ren formsag. De tidlige små gulerødder, som er korte og stumpe i bunden, kaldes karotter. Gulerødder derimod er aflange og smalle.
De forskellige sorter inddeles i grupper alt efter høsttid.
De tidlige sælges mest i bundter med top; men det grønne bør ikke smides ud. Det indeholder vitaminer og finthakket smager det udmærket i fx salater og supper. Gulerødder er iøvrigt fremragende karotinydere, og karotin er forstadiet til A-vitaminer, som har stor betydning for syn og vækst.
Gulerødder kan rives rå og tilsættes citronsaft og sukker, presses til saft, koges, blancheres, syltes og grydesteges. Gulerodssalat med æbler, nødder, rosiner er en delikatesse.
De friske, nye, fine gulerødder skal kun børstes rene, de ældre skrælles.
Hele gulerødder koges møre i 10-20 minutter alt efter alder og tykkelse.
VIGTIGT: Ved enhver - også rå - tilberedning tilsættes altid lidt fedtstof (fløde eller olie), ellers udnyttes karotinen ikke!