Osteoporose (knogleskørhed) er en alvorlig sygdom, men hovedsagelig en livsstilssygdom.

Der er god erfaring for, at motion og kostomlægning er vigtige elementer i bekæmpelse af knogleskørhed; men der er også andre råd, som vigtige for bekæmpelse af knogleskørhed.

Mange undersøgelser viser enighed om:

Regelmæssig motion: Regelmæssig motion som fx rask gang og løb styrker knoglerne og nedsætter risiko for knogleskørhed.

Spis varieret: Hold igen med kød, mange proteiner, salt og koffein. Få undersøgt hvilke næringsstoffer du behøver som tilskud. Tag ikke megadoser af calcium (højst 500 mg calciumcitrat pr. dag). Kalk er vigtig for knoglens vækst og vedligeholdelse, men du skal også have B,C og D vitaminer, fosfor, magnesium og zink.

Essentielle fedtsyrer: To fedtsyrer GLA og EPA har vist sig at forbedre calciumbalancen og forbedre calciumindholdet. Mennesket har, viser undersøgelser, behov for 5 gram essentielle fedtsyrer om dagen. Ikke at forveksle med vort totale behov for fedt. En rask voksen har behov for 30 gram fedt om dagen, det sikrer optagelsen af de fedtopløselige vitaminer A,D,E og K samt energi. En normal kost her i Vesten indeholder 80 gram fedt/dag heraf alt for mange trans-fedtsyrer. Trans-fedtsyrerne opstår, fordi vi industrielt forarbejder vore fødevarer. Nogle angiver, at en kost her i Vesten indeholder 6-12 gram trans-fedtsyrer pr. dag. Kort & godt i vor del af verden indeholder kosten ikke nok af cis- eller aktive essentielle fedtsyrer.

Stop med at ryge: Rygning kan føre til osteoporose. Mindst et dusin undersøgelser viser, at rygestop nedsætter risiko for knogleskørhed. En af undersøgelserne viser, at risiko for hoftebrud sænkes med 25%.

Drik moderat: Stort alkoholforbrug øger risiko for osteoporose. Afkalkede knogler på grund af alkoholmisbrug kan blive normale efter blot to ugers alkoholafholdenhed.

Smid dine aluminiumsgryder ud: Lav ikke din mad i aluminiumsgryder. Aluminium kan forstyrre stofskiftehormondannelsen - det vil betyde osteoporose.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?