Dybfrostforeningen har udgivet en meget interessant bog om dybfryseren og dybfrost gennem de seneste 40 år. 
Dyfryseren og dybfrost har ikke mindre end revolutioneret danskernes madkultur, og fortæller på en spændende måde om romernes anvendelse af is og sne til den moderne families brug af frossen laks, grøntsager og wokretter.

Dybfrost berører os alle og er blevet et af de hverdagsfænomener, som vi ikke engang tænker over. Danmark er ovenikøbet et af de lande i verden som pr. indbygger anvender mest dybfrost, og at dette marked yderligere vil stige tyder meget på.

Dybfrosten har haft enorm betydning for dansk madkultur. I 1961 spiste hver dansker 2,1 kg dybfrost om året - i dag er tallet over 50 kg!

Siden 1960erne har det via dybfrost på en nem måde været muligt at spise vitaminrig frugt og grønt, fisk og kød hele året rundt. Tidligere var danskernes kost afhængig af sæsonen; men nu om stunder er det helt anderledes.

I begyndelsen var det frosne grøntsager og fjerkræ, der hyppigst fandt vejen til husmødrenes indkøbskurve, og den mest solgte færdigret var stegt lever med sovs. I 1970erne blev frosne supper og kød- og melboller populære. I 1980erne hittede så for alvor lørdagskylling, kuvertbrød, pomfritter og pizza, og i 1990erne kom wokken med grønt- og kødblandinger på de danske middagsborde.

Der kan stadig forekomme nogle myter om dybfrost, og derfor er det på sin plads at nævne, at frosne grøntsager er lige så sunde som friske. Mange tror, at friske grøntsager indeholder flere vitaminer end frosne, men det er ikke tilfældet. Friske grøntsager taber nemlig vitaminer under transporten fra producent og under opbevaringen i supermarkedet og hjemmet.

Frosne grøntsager bliver forarbejdet og nedfrosset kort tid efter høsten, og det betyder, at de bevarer både smag og vitaminer under opbevaringen i fryseren. I visse tilfælde vil de frosne grøntsager endda indeholde flere vitaminer og mineraler end de friske.

Et godt tip:Tø så vidt muligt altid op i køleskabet. Hvis det er nødvendigt at tø op ved køkkentemperatur, kan man komme de frosne produkter i en skål med koldt vand. På den måde holder man overfladen kold under optøningen.

Bogen (96 sider) kan rekvireres hos Dybfrostforeningen, tlf. 3333 9500. Pris 200 kr. inkl. moms.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?