Mere end to tredjedel af alt økologisk opdrættet kød i Danmark ender som ganske almindeligt kød i slagternes og butikskædernes kølediske.
For den økologiske landmand er dette dybt frustrerende og økonomisk forfærdeligt.
· Det er en trist signalværdi for hans og for fremtidens landmænd til økologisk produktion.
· Det er ikke fremmende - og slemt nok i forvejen - for at få financieret et budget baseret på økologisk drift.
· Det betyder, at de ekstra penge, som økologisk kød burde udløse, ikke kommer ind i kassen.
På årsbasis drejer det sig om næsten 4.000 tons økologisk kød, som ikke får tillæg for at være økologisk. Omregnet i kroner er det et godt stykke over seks millioner kroner, som økologiske landmænd kommer til at mangle.
Det er en stor hemsko for økologiske producenter - og måske i virkeligheden den afgørende vanskelighed for dem - at de ikke - på grund af manglende dokumentation om økovarernes sundhedsmæssige værdi i forhold til konventionelle produkter - "med bid i" kan markedsføre produkterne uden at overtræde forbudet om anprisning.
- Nu skal man trods alt ikke uden videre afskrive økovarernes fremtid, for som MEALS har skrevet gennem flere år og senest i ugebrev 29/2002, så er det danske fødevareministerie ved at tillade sundhedsanprisninger.
Ganske vist lidt mere restriktivt end foreslået af EU men afgørende trin på vej mod EUs regler om anprisning.