Forbrugerinformation 
Becel-margarinen ProActiv, kendt fra TV-reklamerne, overtræder reglerne for markedsføring, skriver fødevaremyndighederne i en vurdering, som producenten modtog med posten i går tirsdag. Men margarinen kan også i sig selv virke skadeligt på helbredet, siger Ernæringsrådet.

Selv om Becel ProActiv virker kolesterol-nedsættende, forebygger det ikke hjertesygdomme - tværtimod forhindrer det optagelsen af andre vigtige stoffer fra maden, påpeger rådets formand Arne Astrup, som er tilfreds med, at myndighederne nu griber ind. Becel ProActiv sænker ganske rigtigt LDL-kolesterolet i blodet. Problemet er bare, at der ikke er nogen dokumentation for, at denne nedsættelse af blodets kolesterol i sig selv forebygger hjertekarsygdom. Derfor er markedsføringen af Becel-produktet misvisende og vildledende over for forbrugerne og potentielt skadelig, siger Arne Astrup

Vi har i Ernæringsrådet set på dokumentationen bag Becel-produktet, og jeg kan sige, at vi ville aldrig have tilladt det i Danmark, hvis det stod til os. Der er ikke skyggen af dokumentation for, at produktet nedsætter forekomsten af hjertekarsygdomme. Der er nemlig mange andre faktorer end kolesterol, der spiller ind i udviklingen af hjertekarsygdom, påpeger han. Becel ProActiv kan vise sig at skade helbredet, fordi det kolesterol-sænkende stof fyto-steroler (plantesteroler), forringer evnen til at optage nogle af de sunde stoffer, som man får fra frugt og grønt (carotenoider). Frugt og grønt indeholder en lang række stoffer, som tilsammen giver den mest veldokumenterede forebyggelse af hjertekarsygdomme, man kender i dag. På den måde kan produkter som Becel Proactiv vise sig at skade de mennesker, der tror, de bliver hjulpet, påpeger Arne Astrup. Han understreger, at produktet virker nedsættende på LDL-kolesterol, men det er aldrig vist, at det nedsætter forekomsten af hjertekarsygdom. Desuden kender man ikke virkningen af et for stort indtag af margarinen og heller ikke effekten af, at børn spiser det kolesterolsænkende stof. Becel-produktet er godkendt i EU under Novel Food forordningen. Novel Food produkter skal overholde de almindelige regler for mærkning og markedsføring, men derudover skal de overholde nogle supplerende krav til mærkning, hvoraf det bl.a. fremgår, hvem produktet er beregnet til.

Det er Fødevareregion Nordøstsjælland, der har vurderet, at producenten Unilever overtræder reglerne for markedsføring af Becel ProActiv. Sektionsleder Lena Hansen fra Fødevareregionen fortæller, at Unilever i går modtog brevet med hendes vurdering. Den er, at Unilever med sin markedsføring overtræder både flere artikler i Novel Food forordningen og overtræder Fødevarelovens paragraf. 20 stk.1.

Paragraf 20 stk.1 siger bl.a., at fødevarer ikke må anprises for at kunne forebygge eller lindre sygdomme og sygdomssymptomer, og at mærkning eller reklamer ikke må vække eller udnytte angstfølelse hos forbrugerne. Fødevareregionen har kigget på, om Novel Food forordningens krav til emballager og reklamer er opfyldt. Og det er de heller ikke, fastslår Lena Hansen. Blandt andet er kravet om, at det skal være tydeligt, hvilke grupper produktet er egnet til og ikke egnet til, overtrådt. 

Producenten Unilever har nu otte dage til at kommentere vurderingen. Derefter kommer der en egentlig afgørelse fra Fødevareregionen. De danske fødevaremyndigheder og politikere er generelt modstandere af at blande medicin i mad. Derfor er Danmark principielt modstander af de funktionelle fødevarer, hvor man tilfører en fødevare en medicinsk egenskab. Men i og med at et Novel Food produkt er godkendt i EU's stående komité på området, må det markedsføres og sælges i hele EU. Sådan er reglerne, Og det kan vi ikke gøre noget ved. Men så skal de regler, der findes for markedsføring, overholdes. Og her siger EU's mærkningsdirektiv, at producenten ikke må reklamere med, at en fødevare forebygger, behandler eller helbreder sygdomme. Det gælder også selv om producenten evt. kan dokumentere påstandene, forklarer bromatolog Dagny Warming i Fødevaredirektoratets Kontor for ernæring, markedsføring og teknologi. Selv om et Novel Food produkt er blevet godkendt i EU, kan Danmark altså stoppe det, hvis det ikke overholder reglerne for markedsføring. Og det er de regler, Fødevareregion Nordøstsjælland nu har vurderet, at producenten af Becel ProActiv ikke overholder.

Folk med for højt kolesteroltal skal gå til deres læge. De skal ikke prøve at behandle sig selv ved at spise tilfældige mængder margarine. Mange mennesker har de senere år vænnet sig af med at spise fedtstof på brød. Det vil være temmelig ærgerligt, hvis de begynder på det igen i den tro at det er sundt, siger Gitte Laub Hansen, ernæringsekspert i Forbrugerinformationen. Derudover er den bedste kur mod overvægt og for højt kolesterol stadig at bevæge sig - og at spise rigeligt med frugt og grønt. Det er simpelt hen det mest veldokumenterede råd - også hvis man vil forebygge, siger hun.

Siden 1997 har alle nye fødevareingredienser og fødevarer i EU skullet have en tilladelse, inden de bliver markedsført (Novel Food forordningen). Der var i 2000 flertal i EU's stående komite for levnedsmidler for at godkende Unilevers Becel Proactiv som et Novel Food produkt til markedsføring i alle EU lande. Godkendelsen blev givet med bl.a. et krav om en 'let synlig og let læselig erklæring om at produktet ikke egner sig til gravide og børn under 5 år'. Men Unilever skriver i deres markedsføring, at produktet sagtens kan spises af børn under 5 år. I markedsføringen af Becel Proactiv skal det ifølge EU-tilladelsen fremgå, at man samtidig skal spise rigeligt med frugt/grønt, fordi det kolesterolsænkende stof svækker optagelsen af carotinoider - og at man ikke samtidig bør tage anden kolesterol-sænkende medicin. Det fremgår ikke af Unilevers markedsføring.

Fytosteroler (plantesteroler) sænker LDL-kolesterolet i blodet men kun i en helt bestemt dagsdosis. Hvis man får for lidt, virker det ikke. Hvis man får for meget, bliver effekten ikke bedre. Det sænker kolesterol i blodet – men det forebygger ikke hjertekarsygdom. Man ved ikke, hvilke eventuelle skadevirkninger, der er ved at få for meget. Man ved bare, at den kolesterolnedsættende effekt ikke bliver bedre af, at man får mere end den bestemte dagsdosis.- For at forebygge, at brugerne får for store mængder fytosteroler, overvejede man at sænke indholdet i Becel ProActiv. Problemet var, at så ville produktet blive virkningsløst – og så vil det være vildledende at kalde produktet kolesterolsænkende.

Ernæringsrådet refererer i sin vurdering af Becel ProActiv til en stor amerikansk undersøgelse af hormonbehandling på kvinder. Hormonbehandlingen havde, ligesom Becel ProActiv, den effekt, at blodets kolesterol blev nedsat med 10-15 procent. Til stor overraskelse blev kvinderne mere syge. Man troede, at hormonerne virkede nedsættende på forekomsten af hjertekarsygdom, fordi de nedsatte kolesterolet – det modsatte viste sig at være tilfældet. Hormonerne alene hjalp ikke. Faktisk kunne de skade mere end de gavnede.

Se også artiklen Antioxidanter i pilleform virker ikke: www.fi.dk/aktuelt/antioxidanter/

Ernæringsrådet gør i øvrigt opmærksom på, at det ikke afviser Novel Food produkter, hvis deres virkning er videnskabeligt dokumenteret, og markedsføringen er redelig.

Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?