Befolkningen får hele tiden at vide af eksperter, hvad de må spise og drikke; men næsten inden gryden er kommet i kog, så er det "forbudt" igen, og i stedet anbefaler eksperterne noget helt tredje, fjerde, femte osv.
Informationerne om kost og sundhed er efterhånden så "varierede", at mange forbrugere ikke kan holde rede på, hvad man må, og hvad man ikke må spise og drikke.
Kostråd bør have substans.
Ugebrevet MEALS, hvis læserkreds varetager flest daglige måltider i Danmark, spurgte i marts 2002 sine læsere:
"Synes De eksperterne skifter holdning for tit?"
JA 60,6%
NEJ 39,4%
Eksperterne er altså efter MEALS læseres mening eksperter i at forny sig.
På det sidste har der været mediehalløj om sukker. Ikke fordi der er fremlagt nye kendsgerninger, men det har, som meningen sikkert har været, givet fornyet rav i gaden.
Nogle gammelkendte kendsgerninger om sukker er:
-
Myte: Sukker feder
Fakta: Alle kalorier giver vægtøgning, hvis man indtager flere, end man forbrænder. -
Myte: Sukker feder lige så meget som fedt
Fakta: Fedt indeholder 9 kcal/g. Sukker indeholder 4kcal/g -
Myte: Sukker er "tomme kalorier"
Fakta: Sukker er et kulhydrat, som giver energi -
Myte: Sukker giver huller i tænderne
Fakta: Hvis man børster sine tænder regelmæssigt giver sukker ikke huller i tænderne. Mange måltider om dagen giver flest huller i tænderne. -
Myte: Sukkerforbruget er stigende
Fakta: Sukkerforbruget har været ret konstant i flere årtier.
Danisco Sugar har udgivet en spændende lille folder om sukker. Den skulle De tage og rekvirere, så ved De meget mere om, hvordan det forholder sig, når De hører eksperterne tale om sukkerknalder.
Telefon 3266 2500.
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Med hensyn til svinekød tror mange, at svinekød er fed og usund mad. Derfor er det vigtigt, at man også sætter sig ind i myter og fakta om denne kødtype.
Danske Slagterier har for et stykke tid siden udgivet et par meget interessante brochurer "Spar på fedtet - valget er dit" og "Vidste du, at..." , som sætter mange ting i det rette perspektiv.
Blandt de mange kendsgerninger, får De at vide at fx stegt flæsk ved tilberedningen frasmelter så meget fedt på panden, at retten nemt kan indgå i en sund kostplan.
at 100 gram peanuts indeholder flere kalorier end en portion flæskesteg med svær, kartofler, rødkål og sovs.
at en "Big Mac" indeholder lige så mange kalorier som knap 2½ tallerken fuld med stegt flæsk, kartofler og persillesovs.
at det er vigtigt, at frikadellerne tages af panden, når de er stegt. Ligger de 15 minutter på panden, efter at den er taget af varmen, kan optagelsen af fedt fordobles.
Man kan rekvirere disse udmærkede brochurer på tlf 3311 6050 eller på www.15opskrifter.dk