LANDMÆND I OPRØR OVER ARLA. Uroen ulmer blandt de flere end 16.000 landmænd, som leverer mælk til Europas største mejerikoncern Arla. I både Sverige og Danmark er mælkeleverandører gået i aktion for at sikre sig mere indflydelse på Arlas prispolitik og investeringer. - Vi får mindre og mindre for vores mælk og samtidig kan vi jo læse, at Arla jævnligt sætter prisen på mælk til forbrugerne op. Man kan undre sig over, hvor penge ender, siger formanden for Fremtidens Mælkeproducenter, Jens Pedersen. (Politiken)

DOM RAMMER SMÅ MEJERIER. Mejerikoncernen Arla sejrede i går over lokale bønder, der tidligere har leveret mælk til det lille mejeri, ØkoMælk, der sidste år måtte lukke. Arla havde krævet 90.000 kroner af bønderne for at de kunne komme tilbage til Arla. Bønderne havde ellers først fået medhold i Konkurrencerådet og Konkurrencestyrelsen, men dommen fra konkurrenceankenævnet har nu givet Arla medhold. Konsekvensen er, at konkurrencen på mælkemarkedet vil blive svækket yderligere, mener bønder og økonomer. (Politiken)

STYRELSEN AFVISER KRITIK AF ARLA. Direktøren i Konkurrencestyrelsen afviser at gribe ind overfor Arlas prisforhøjelser på mælk. Det er der ikke belæg for at gøre - sagen er blæst helt ud af proportioner, mener Finn Lauritzen. – Der skal være plads til store virksomheder i et lille land. Vi har brug for eksportlokomotiver. Men de skal samtidig holdes i ørerne, så de ikke misbruger deres styre og dominerende position på hjemmemarkedet. (JP)

MÆLKEN ER EN VARM KARTOFFEL. Der er løbet meget mælk gennem yveret siden den tid, da hver landsby havde eget mejeri og mælkekusken var leveringsdygtig i en pot sødmælk, og hvor mejserne om vinteren pikkede hul på flaskernes staniollåg for at varme sig med fløden på toppen. Nu er det Arla, der skummer den, og spørgsmålet er, om giganten er blevet for meget.(Nordjyske)

BENDTSEN UDEN PLAN FOR KONKURRENCELOV TRODS ARLA-SAG. Konkurrenceloven bliver trods massiv kritik efter Arla-sagen ikke strammet. Erhvervsminister Bendt Bendtsen henviser til, at Konkurrencestyrelsen har indledt en undersøgelse, men siger dog, at han bedst kan lide, at der er god konkurrence på markedet. (Berlingske)

ARLA LUKKEDE FOR DEN GODE YOGHURT. Københavns sygehuse køber mælkeprodukter for 15 millioner kroner hos Arla. Alligevel fjernede mejerikoncernen sidste år et vigtigt produkt for mange syge, nemlig sødmælksyoghurt i små bægre. - Det kunne vi ikke være tilfredse med. Yoghurt er godt til både børn og underernærede. Det var meget frustrerende, for vi kunne ikke gå andre steder hen, siger cheføkonoma, Ellinor Nielsen fra Hvidovre Sygehus. Hos Arla siger informationschef, Astrid Gade Nielsen, at det ikke kunne betale sig at producere sødmælksyoghurt mere, fordi de fleste forbrugere vil have mere fedtfattige produkter. (Politiken)

RITTS MEJERI. Socialdemokraternes fødevareordfører, Ritt Bjerregaard forbereder et lovindgreb mod fødevaremonopoler som Arla. Men Bjerregaard har endnu ikke taget stilling til, hvor store markedsandele man skal acceptere. – Vi arbejder på det og sigter på, at få noget i stil med USA, hvor man kun accepterer en vis markedsandel. Jeg tror, det er 60-70-80 procent i USA. (Berlingske)

MONOPOLER. Tag nu Arla. Kunde hos Arla er bogstavelig talt enhver dansker. Det er berøvet med stort besvær og tidrøvende efterforskning at undgå Arlas produkter i indkøbskurven. Umiddelbart ville man tro, at en i den grad dominerende virksomhed ad lovgivningens vej ville være pålagt en vis selvbeherskelse i det frie forbrugsvalgs navn. Men nej, skriver Weekendavisen.

MÆLKENS PRIS. Når mejeriet Arla i dag står for mere end 90 procent af det samlede salg af mælkeprodukter i Danmark, er det ikke ensbetydende med, at det ikke kan få medhold hos de myndigheder, der har til opgave at gribe ind over for konkurrenceforvridende foranstaltninger. Det blev bekræftet onsdag, da Konkurrenceankenævnet slog fast, at Arla Foods er fuldt berettiget til at kræve en såkaldt negativ udligningsafgift fra mælkeproducenter, der tilslutter sig virksomheden. Konsekvensen er ganske oplagt den, at mindre mælkeproducenter - også de økologiske - i fremtiden vil være endnu mere tilbageholdende med at levere til andre end Arla. Derfor befinder Arla sig i en situation, hvor det kan bruge priserne som en elastik. Hvis det ønsker at presse en mindre konkurrent ud af markedet, får supermarkederne et særligt fordelagtigt tilbud – for en tid. Det fik for nylig Hirtshals Andelsmejeri til at klage til Konkurrencestyrelsen, efter at det var blevet presset ud som leverandør til Dansk Supermarked. Styrelsen fandt klagen så relevant, at den har gennemført en razzia hos Arla Foods. Sagen er nu ved at blive analyseret nøjere, og forsynede i første omgang erhvervsminister Bendt Bendtsen med en bekvem begrundelse for at afvise enhver kommentar.(Information)

KUNDERNE VÆLGER SELV ARLA. Arla var den store skurk i sidste uge. Jeg har ikke helt fundet ud af, om det var Konkurrencestyrelsen eller Forbrugerrådet, der startede sagen, men Forbrugerrådets direktør Rasmus Kjeldahl var da tydelig stolt over at have fået sat sagen og ikke mindst Arla i den offentlige gabestok – samt at få profileret Forbrugerrådet og sig selv. For sandheden er, at Forbrugerrådet kun har set på en 2-årig periode, hvor mælkepriserne haltede bagefter, skiver direktør Finn Drouet Majlergaard, Partner i et debatindlæg.

MÆLK BILLIGERE END VAND. – Hvorfor skal mælk være billigere end vand? Det har altid undret mig. I dag kan man sågar sælge vand med farve og sukker til tre gange så meget, som en liter mælk koster. Det sagde formanden for Mejeriforeningen, gdr. Kaj Ole Pedersen, da han ved åbningen af Landsmejeriudstillingen i Herning i går imødegik den seneste tids kritik af Arla Foods’ priser. Han fastslog, at det kun er de tre magtfulde indkøbskæder, der kan sikre forbrugerne lavere priser. (Børsen)

ARLA HANDLER MED MÆLK IKKE MED ROMANTIK. Monopol: I dag er der reelt kun et mejeri – Arla – tilbage i Danmark. For 30 år siden var der lige så mange mejerier, som der var kirker. Arla bliver beskyldt for at begrænse konkurrencen på det danske marked. Det har sådan set været Arlas plan i 33 år. (Politiken)

GALP IKKE OP. Mælkepriser: Det er de samme folk, der i dag galper op om Arlas priser, der gav alle landbrug og mejerier strikken. Nu steger de i deres eget fedt med forhenværende Ritt Bjerregaard i spidsen. At der i det hele taget kan købes mælk i Danmark er ikke deres skyld. Da det viste sig, at nogle stadigvæk kunne producere mælk her under de mest ekstreme forhold, opfandt de noget, de kaldte økologisk landbrug, så landmændene kunne æde hinanden op indefra. (Inga Simonsen).

BENDTSEN STRAMMER GREB OM ARLA. Erhvervsminister Bendt Bendtsen er ikke imponeret over Arlas markedsadfærd og er parat til at stramme lovgivningen, så den tilpasses EU’s konkurrencesystem. Det sagde han i Folketingets spørgetid onsdag. (Ritzau)

MEJERIKRITIK PRELLER AF. Hård kritik af mejerigiganten Arla Foods dominerende stilling på markedet for mælk og mejeriprodukter de seneste uger preller af på mælkeproducenterne. Formanden for Mejeriforeningen gdr. Kaj Ole Pedersen afviser kritikken af mejeribrugets struktur. – De færreste er bevidste om, at forsyningen af friske produkter er dybt afhængig af en stor og stærk spiller på hjemmemarkedet. Tiden er løbet fra årtiers struktur med hundredvis af små, selvstændige mejerier. Hvis ikke vi havde Arla Foods, havde vi en anden stor international spiller, måske en fransk, tysk eller hollandsk (Kaj Ole Pedersen)

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?