Foreningen af Husholdnings-  og Håndarbejdsskoler

Mange af Christiansborgs politikere fik en sund frokost i dag. De kiggede nemlig forbi, da elever og lærere fra Husholdnings-og Håndarbejdsskolerne delte madpakker ud på Christiansborg Slotsplads.

"Den ser sund ud."
Henriette Kjær har lige åbnet den lille papæske og kigger på en madpakke, der består af en sandwich-bolle, gulerødder, cherrytomater og et æble.

Alle i samfundet må gøre en indsats for at undgå, at Danmark kommer til at opleve en fedme-epidemi. Og her tager Husholdningsskolerne et stort ansvar sagde Henriette Kjær til Dorte Bondo, formand for Husholdnings- og Håndarbejdsskolerne.
Alle i samfundet må gøre en indsats
for at undgå, at Danmark kommer til
at opleve en fedme-epidemi. Og her
tager Husholdningsskolerne et stort
ansvar, sagde Henriette Kjær til Dorte
Bondo, formand for Husholdnings- og
Håndarbejdsskolerne.

I dag delte 300 elever og lærere fra Hushold­nings- og Hånd­arbejds­skolerne 1000 sunde madpakker ud foran Christians­borg. En af dem fik familie- og forbrugs­minister Henriette Kjær.
Hun bedømte ikke bare mad­pakken til at være sund, men også indbydende:
"En madpakke ikke bare være sund. Den skal også være smuk. Det giver lyst til at spise den," sagde hun. 
Mindst 15 politikere fik en madpakke i hånden i løbet af de to timer eleverne stod på pladsen. 
"Det er et super initiativ. En god måde at sætte fokus på sunde madpakker på. Familierne forfalder for tit til hurtige løsninger, som måske ikke er så sunde. En sund madpakke giver god energi til resten af dagen," siger Henriette Kjær, der er minister for familie og forbrug.

Fælles indsats for sundere levevis

Det nye Familie- og Forbrugsministerium arbejder blandt andet på, at danskerne får en sundere livsstil. I det arbejde kan husholdnings- og håndarbejdsskolerne godt spille en rolle, mener Henriette Kjær:
"Det er vigtigt, at børn og unge får grundlagt sunde madvaner, så de ikke bliver fejlernærede. Det er noget husholdningsskolerne kan bidrage med. De bygger på at lære unge om sund kost og ernæring."

Også Mogens Lykketoft fra socialdemokratiet smagte en madpakke.
"Det er en god idé at opdrage på folks levevis. Vi spiser forkert og ryger for meget. Ændrer vi på det, kunne vi spare mange hjerteoperationer," sagde han, imens han skrev autografer på de hvide kasketter, som sad på hovedet af alle eleverne.

Bannere med slogans som "Husk¤ madpakken, så går det som smurt" understregede dagens budskab.

Fedtfattig kost og politisk fedteri

"Det er sjovt at være med til. Det er dejligt at mærke, at alle går ind for det samme," siger 16-årige Diana Olsen, der tager 10. klasse på Sorø Husholdningsskole. 
Hun har valgt et ophold på en husholdningsskole, fordi hun vil lære at lave sund mad. Efter få måneder på skolen har hun tabt sig fem kilo. Fordi hun har ændret kostvaner og er begyndt at spise mere fedtfattigt. 
"Jeg føler mig mere frisk i løbet af dagen. På skolen spiser jeg seks gange om dagen, så jeg mangler aldrig energi," fortæller hun.

 

Kasper Hansen på 17 år fra Vordingborgskolen går på husholdningsskole, fordi han gerne vil være kok. Han synes, det er spændende at demonstrere for sund mad:
"Det hjælper nok bare ikke så meget. Jeg tror, at politikerne fedter for os i dag. Det er jo på en måde deres pligt. I morgen er de ligeglade med os."

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?