Affald før i tiden
 

Affalds­mæng­den i danske stor­køk­kener som hoteller, res­tau­ran­ter, insti­tu­tio­ner og kantiner udgør ca. 120.000 tons om året. Til sammenligning er affalds­mæng­den i den private sektor ca. 180.000 tons.

Storkøkkenet bruger relativt mange uforarbejdede produkter men gennem deres store indkøb sparer de betydeligt på emballagen. Madaffald udgør langt den største affaldsmængde i storkøkkener. De tal vi har kunnet fremskaffe for sektoren som "helhed", nogle nicher har vi ikke med i tallene, så udgør madaffald ca. 70%, emballage og servering o.l. ca.18% og andet ca.12%.

Køkkener betaler til transportører for at komme af med deres restaffald. Betalingen herfor inkluderer som regel leje af beholder, transport og driftsudgifter til affaldsselskaberne. Dertil kommer statsafgifter.

Penge at spare ved rigtigt udstyr

Der kan være gode penge at spare, hvis køkkenet sorterer sit affald fx ved at frasortere madaffald fra det øvrige affald.

Markedet har i dag en række leverandører af affalds­systemer, som det i mange tilfælde vil være klogt at kontakte. Man skal i denne forbindelse også tænke på, at unødvendig belastning ved håndtering af affaldet kan medføre sygdom og nedslidning hos personalet.

Af hygiejniske årsager er det nødvendigt at afhente mad­affaldet ofte, og denne megen transport er naturligvis fordyrende og fx også miljø­mæssigt uønsket. En medvirkende løsning på dette forhold kan¤være, at køkkenet anvender et nedfrysnings­system for deres madaffald.

 

Regnestykket med bortskaffelsen af køkkenets affald er en vigtig del af økonomien, og der kan ikke bare opstilles generelle løsninger, men hvis man rådfører sig med professionelle folk, så kan løsningen både blive¤økonomisk rigtig, mindre belastende for personalet og til fordel for miljøet.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?