For femte gang offentliggør vi tal over middagsgæstens foretrukne hovedret på restauranter med servering.
I forhold til tidligere undersøgelser er retter af hakket kød og pizza gået frem, mens hele kødstykker, fisk og fjerkræ er gået tilbage.
Det er indlysende, at Fødevareministeriets dramatiske stop for fiskeri af laks og sild i store dele af Østersøen på grund af dioxininsdholdet i undersøgte fisk har fået mange fiskespisere til at flygte over alle bjerge.
Stoppet for laks er sket på grundlag af for stort indhold af dioxin i 20 laks.
Dioxingrænser i fødevarer er et vanskeligt spørgsmål at besvare sagligt, blandt andet fordi - som fx også med pesticider - at ingen mennesker påviseligt er blevet syg eller død af dem.
Man kan - også ideologisk - anvende¤det såkaldte forsigtighedsprincip og senest referere til vicedirektør i Fødevaredirektoratet Henrik G. Jensens oplysning i radioavisen om, at Miljøministeriet siger, at det vil tage op til 200 år at få fjernet dioxin i Østersøen.
Hvad andet mon der så - også afgiftsmæssigt - er kommet til i mellemtiden?
Mon alligevel ikke nye beregninger for områderne i Østersøen vil vise, at det går an at fiske igen noget før.
...
seneste | forrige | første | |
Kød | 40% | 42% | 52% |
Kød hakket, strimler, tern | 16% | 14% | - |
Fisk | 8% | 9% | 16% |
Fjerkræ | 8% | 10% | 14% |
Pizza | 18% | 15% | 8% |
Vildt | 5% | 4% | 6% |
Andet | 5% | 6% | 4% |