I Danmark er det en kendt sag, at et firma ikke må have for stor succes. I givet fald skal det helst være fx en gårdbutik, som med håndkraft fremstiller sine produkter. Er man derimod et firma, som er i stand til at producere varer, som kan sælges i hele verden, betegnes¤man i stedet et monopol, som skammeligt udkonkurrerer de små virksomheder.

Det er fuldstændig rigtigt, at man, for at blive store med tusindvis af medarbejdere som har format til at fremstille produkter - ofte honoreret med¤ guldmedaljer på stribe - gerne udkonkurrerer andre virksomheder.

Denne "fidus" er der, og har der aldrig været monopol på - så gak hen og gør ligeså!

Man bliver glattere

For nogle år siden, inden Bendt Bendtsen blev økonomi- og erhvervsminister, var han kendt for sine klare mål og udtalelser om dansk erhvervsliv, og dengang hørte man ikke om hans nuværende konkurrenceideer.

Det er tydeligt, at han er indfanget i den kendte rolle om, at kommer man ind i bestyrelsen eller som her i regeringen, så bliver det¤udpræget til lidt på den ene side og lidt på den anden side.

Konkurrenterne skal kunne indrette sig

Nu vil han kræve af¤store lokomotiver som fx Carlsberg og Arla, at de skal aflevere deres rabatordninger og aftaler for markedsføring til gennemsyn.

Hvad kommer det egentlig andre ved - udover måske aktionærerne - hvilke rabatter man sælger med. Andre firmaer kan jo bare gå ud på markedet og afgive deres bedste tilbud, så afgør kunderne nok sagen.

De jubler

Bendt Bendtsens nye konkurrencesyn er ikke klogt købmandsskab, og han skal ikke slet ikke forvente, at udenlandet følger hans model - tværtimod, de jubler og ler.

Konkurrencestyrelsen udtaler, at de har meget svært ved at opklare sager, hvor dominerende virksomheder forsøger at presse andre¤konkurrenter ud af markedet. Hvad skulle det ellers gå ud på?

Efter oktober

Lovforslaget skal behandles i Folketinget efter sommerferien - altså efter oktober, så han har¤god tid til at tænke¤over tingene. .

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?