Du får tilmed opskrift på verdens bedste løgsuppe

Løg er køkkenets hemmelige dronning. Uden løg smager en kraftig sammenkogt ret eller søndagsmenuen kun halvt så godt. Måske ville pyramiderne i Ægypten også kun være blevet halvt så høje, hvis arbejderne ikke var blevet holdt i god kondition med løg og beslægtede hvidløg. Løgavlen er endnu ældre end pyramiderne, og det skønnes, at denne¤grøntsag blev avlet i Centralasien for 5000 år siden.

Herhjemme høstes løg fra juni til oktober. Da de er fortrinlige til opbevaring (forårsløg undtaget) , er der sæson hele året rundt. Kun i meget regnfulde år kan udbuddet være noget begrænset. Til forbrug skelnes mellem spiseløg med kraftig aroma og smag, forårsløg, små perleløg som overvejende syltes, pikante skalotteløg og de store milde husholdningsløg.

Alt efter sorten er de flade, ovale, aflange eller runde. Skallens farve varierer gul til brun og bronze til mørkerød. Udover vitaminer og mineraler er der påvist antibiotiske stoffer i løg, som styrker organismens forsvarssystem. Disse stoffer virker dog kun, hvis løgene spises rå, og det er der rigelig lejlighed til. Skåret i ringe eller hakket smager de godt til smørrebrød, i salat, i ost, tartar, til pølse, kød og fisk. Kan man ikke lide dem rå, kan de koges, dampes, bages, steges eller ristes.

Hele løg er næsten lugtfri. Den typiske tåregas, den svovlagtige syre fremkommer først, når de bliver skåret. Med en moderne løghakker går det uden tårer.

Jeg kan næsten ikke skrive om løg uden at give MEALS læsere opskriften på en pragtfuld løgsuppe.


Pil 1 kg løg, skær dem i ringe, steg dem glasklare i 100 g smør og drys 3 spsk mel over. Hæld 1/4 l bouillon over og kog op under omrøring. Tilsæt 3/4 l sødmælk, 1 tsk timian og kog ganske svagt i 20 minutter. Smages til med salt, sukker, muskat og peber. Drys purløg over.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?