VIFU Videncenter for Fødevareudvikling

Små fødevareproducenter sidder mellem to stole, når det handler om rådgivning til at udvikle virksomheden. En lang række parter fra hele landet søsætter nu i fællesskab et stort projekt, som har til formål at bane vej for bedre rådgivning.

På den ene side rådgives de små fødevareproducenter af landbrugsrådgivningen, som er specialiseret i bedrifts­rådgivning, men ikke på højt niveau kan rådgive om forædling, produktudvikling, afsætning mm. På den anden side er den traditionelle erhvervsrådgivning, som tilbyder virksomhedsrådgivning, men mangler kendskab til fødevare­erhvervet i landdistrikterne.

Det er VIFU Videncenter for Fødevareudvikling, der har fået projektet op at stå i samarbejde med LEADER+ regionerne i Vestjylland, Sønderjylland, på Bornholm, Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland samt småøerne. Sammen med erhvervs­centre, landbrugs­centre, fødevare­netværk og andre projekt­partnere, skal projektet kortlægge virksomhedernes brug af eksisterende rådgivning samt behov for mere/anden/bedre rådgivning.

Ved at analysere udviklingsmulighederne og rådgivnings­behovet for små-skala fødevareproduktion i landdistrikterne i Vestjylland, Sønderjylland, på Bornholm, Lolland, Falster, Møn, Sydsjælland samt småøerne, vil det fremgå om der er behov for et egentligt rådgiverkorps til de små fødevare­producenter. Desuden vil analysen resultere i anbefalinger til, hvorledes vilkårene for fødevareproducenter kan forbedres på alle områder.

Det er et omfattende samarbejde mellem mange aktører; herunder LEADER+ regionerne og Landbrugets Promille­afgifts­fond, der med VIFU ved roret gør det muligt at gennemføre analysen.

Det forventede resultat er at kunne afdække producenter­nes rådgivningsbehov, opnå en højere indtjening per produceret enhed til den mindre fødevareproducent og derigennem sikre at fødevareerhvervet fortsat er med til at tegne udviklingen, indtjeningen og arbejdspladser i landdistrikterne.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?