Journal of the American Medical Association

Røde bøffer og fars skulle ifølge en ny amerikansk undersøgelse give øget risiko for tyktarms- og endetarmskræft. Gennemstegt fjerkræ og fisk derimod er sagen, hvis man vil modvirke disse alvorlige sygdomme. Det er ikke første gang, at forskning påviser, at der er sammenhæng mellem indtagelse af rødt kød og forarbejdet kød som fx fars med hensyn til nævnte kræftformer.

- Der findes dog også undersøgelser, hvis resultater adskiller sig fra denne tendens.

150.000 personer inddraget i undersøgelsen

Den amerikanske undersøgelse er omfattende, idet den bygger på information om, hvilken slags kød ca. 150.000 personer spiste i USA i 1982 og 1992.

Den store gruppe var inddelt i tre grupper, alt efter hvor meget kød de spiste, og man noterede, hvem der var blevet ramt af kræft inden 2001.

Resultatet var, at gruppen, som spiste mest kød havde dobbelt så stor risiko for at udvikle tyktarmskræft sammenlignet med gruppen, der spiste mindst kød, og de der spiste mest rødt kød havde 40 procent større risiko for at blive ramt af endetarmskræft. Hvorimod de der spiste mest fjerkræ eller fisk, havde 20-30 procent lavere risiko for at udvikle sygdommene. Forskerne medregnede andre risikofaktorer som overvægt, manglende motion og fravær af frugt og grønsager i personernes kost.

Mere forskning er påkrævet

En af forskerne, Marjorie Mc Cullough, mener dog, at mere forskning i sammenhængen mellem rødt kød og kræft er påkrævet; men indtil videre råder hun folk til at begrænse indtagelsen af rødt eller forarbejdet kød fx ved at fjerne disse typer kød fra middagsbordet et par gange om ugen.

Hvad er hvad...

Rødt kød inkluderer burgere, bøffer, småkød, lever og svin.

Forarbejdet kød inkluderer bacon, pølser, skinke, salami og en del andet pålæg.

Forskerne er endnu ikke klar over, hvilke kødingredienser, der fremprovokerer kræft; men mulige bud kunne være jern, toksin, som bliver til under tilberedningen eller muligvis nitrat eller nitrit, som bruges til at konservere forarbejdet kød.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?