Fødevareministeriet:

Solbær er sundere end mange andre typer frugt og bær, men de færreste forbrugere har øje for de sorte bær. Netop nu høstes der solbær i et stort forsøg på Forskningscenter Årslev, som skal vise, hvordan man kan producere solbærsaft, som lever op til forbrugernes ønsker til smag og kvalitet.

I middelalderen blev solbær brugt som medicin­plante, og i sylte- og kogebøger er solbær igen og igen blevet fremhævet for sit høje indhold af C-vitamin. Men fakta er, at de sunde danske bær ikke længere har en fast plads i vores kost. Solbærbusken hører ikke længere naturligt hjemme i haven, og forbrugeren skriver sjældent solbær eller solbærsaft på indkøbslisten.

For 10-15 år siden blev der plantet en del solbær­plantager i Danmark, men mange af dem er siden ryddet, så der i dag er ca. 2000 ha solbær. Dermed er det arealmæssigt den næststørste kultur inden for frugt og bær - kun overgået af surkirsebær. Solbær bruges i dag fortrinsvis til saftproduktion.

Forskningsprojektet "Smag og sundhed hos solbær" handler om at producere solbærsaft af høj kvalitet. Projektet foregår i samarbejde med Frugt og Grønt Rådgivningen og Vallø Saft, som er Danmarks største saftproducent.

"Formålet med projektet er at finde gode sorter til den økologiske produktion, som samtidig giver en velsmagende og sund saft", fortæller seniorforsker Hanne Lindhard Pedersen.

For to et halvt år siden blev der plantet 13 forskellige sorter af solbær, som dyrkes økologisk. Sorterne observeres for deres modstandsdygtighed mod sygdomme og skadedyr, og allerede nu ser det ud til, at to til tre af sorterne klarer sig bedre end de andre.

De første uger af august skal der for første gang høstes bær fra buskene, og udbyttet af de enkelte sorter skal måles. Herefter skal hver enkelt sort presses til saft, som bedømmes på smag, farve, C-vitamin og aroma.

De seneste års forskning har vist, at det ikke kun er C-vitamin­indholdet, som gør solbær sunde.

"Vi ved, at solbær har et meget højt indhold af sundheds­fremmende stoffer sammenlignet med mange andre typer frugt og bær. De sundheds­fremmende stoffer i solbær er ikke kun C-vitamin, men i høj grad også anthocyaniner og andre typer flavonoider. Den sundhedsfremmende effekt af solbær er dog endnu ikke klarlagt, herunder om det er indholdet af C-vitamin, flavonoider eller helt andre typer af naturstoffer, som bidrager til den positive virkning", fortæller forsknings­leder Lars Porskjær Christensen.

Forsøget fortsætter i to et halvt år.

Brugervurdering: 1 / 5

Stjerne aktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?