Fødevarestyrelsen

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn omfatter alle dele af de hele kerner, det vil sige klid(bran), kim(germ) og endosperm.

Fuldkorn kan enten være hele kerner, eller kerner, der er formalede, skårne eller knækkede, dog således, at hvis kernerne er processerede, skal de stadig have samme relative indhold af klid, kim og endosperm, som den oprindelige kerne.

Man kan for eksempel ikke lave fuldkornsprodukter ved at tilsætte fibre/klid til almindelig hvedemel.

Hvad er fuldkornsmel?

Fuldkornsmel er mel fremstillet af hele korn, dvs. at udmalingsgraden er 100. Udmalingsgraden er den procentdel af kornarternes kerner, der anvendes ved formaling til mel. Er de yderste fx 15 % af kernerne fjernet inden formaling, opnås et mel med en udmalingsgrad på 85. Melets nærings- værdi falder med faldende udmalingsgrad. Fuldkornsmel er rige på kostfibre, B-vitaminer og en række mineraler.

  • Rugmel, udmalingsgraden er 100.
  • Sigtemel er rugmel med en udmalingsgrad på ca. 75. En del af markedets sigtemel er dog en blanding af rugmel og hvedemel.
  • Hvedemel: udmalingsgraden kan variere fra 65-100. Almindeligt husholdningshvedemel har i reglen udmalingsgrader mellem 70 og 80 og indeholder ingen skaldele.
  • Grahamsmel: er fint formalet fuldkornshvedemel dvs. udmalingsgraden er 100.

Udmalingsgraden skal ikke forveksles med formalingsgraden, som angiver, hvor meget melet er findelt. Formalingsgraden har ikke indflydelse på indholdet af kostfibre, men det antages, at formalingsgraden har indflydelse på fordøjelses- hastigheden, og på hvor hurtigt eller langsomt optagelsen sker i tarmen.

Spis mere fuldkorn

Spis flere fuldkornsprodukter, har været en af overskrifterne i medierne, siden Ernæringsrådet kom med en faglig vurdering af den omvendte kostpyramide.

Fuldkornprodukterne har været fremhævet for deres sundhedsfremmende evne i forbindelse med hjertekar- sygdom, type 2 diabetes og nogle former for kræft. Fuldkornsprodukterne er som nævnt ud over naturlige kostfibre også en kilde til en række andre gavnlige bestanddele, herunder vitaminer og mineraler. Ikke desto mindre er danskernes forbrug af rugbrød næsten halveret i de sidste 20 år.

Kilder til fuldkorn:

  • Rugbrød.
  • Brød bagt af fuldkornsmel. Indholdet af næringsstoffer og kostfibre i brød afhænger således, dels af de meltyper der indgår, dels hvor stor en del af kornets skaldele der indgår (udmalingsgraden) i melet.
  • Fuldkornspasta.
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?