På marken og i haven findes der talrige planter, der udover deres kendte smag og ernæringsfysiologiske værdi er i besiddelse af en entydig helsevirkning. Den hjemlige peberrod (latin: Cochlearia armoracia) er utvivlsomt et paradeeksempel. Hvad gamle koge- og urtebøger påstod, er i dag anerkendt viden, nemlig at den stærke peberrod råder over betydelige helsekræfter.
Peberrodens udrensende virkning, som allerede er beskrevet i gamle urtebøger, kan forklares ved, at virkestofferne, som via de øvre afsnit af tyndtarmen befordres over i blodet, ret hurtigt udskilles gennem nyrer og urin eller åndedrætsorganerne og dermed virkelig udøver en udrensende virkning i disse organer.
Derudover er den en fremragende leverandør af vitaminer og mineraler som calcium, magnesium og fosfor. C-vitaminindholdet pr. 100 gram er gennemsnitlig 114 mg, og det er ret nøjagtigt det dobbelte som i en citron. Man kan med rette sige, at peberrod er en sansestormer i madlavningen. Producenterne leverer den som grøntsag, fløde- eller æblepeberrod.
Peberrod er fremragende til kød- og fiskeretter, pikante saucer, dip eller som salatsaucer. Kogt kød samt vildtretter og røget laks får ligeledes et smagligt fremragende supplement, ja selv den almindelige forloren hare.