Nej til dansk enegang 
Landbruget forlanger stop for dansk enegang i EU på områder som dyrevelfærd, miljø og fødevaresikkerhed. Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, mener, at erhvervet konkurrencemæssigt hæmmes af Danmarks særlige regler på en række områder, og på årsmødet i Landbrugsraadet rettede han hård kritik mod de danske politikere. Han mener, at Danmark skal være blandt de bedste inden for dyrevelfærd og miljø. Men der må skabes internationale løsninger og især på europæisk plan. Det nytter ikke, at der konstant vælges danske enegang i EU, så vores virksomheder stilles ringere i den internationale konkurrence, siger Peter Gæmelke. Kravene afvises dog af regeringen. For dansk landbrug er den høje fødevaresikkerhed generelt en fordel i konkurrencen på de globale markeder, siger forbrugerminister Lars Barfoed, og han bakkes op af fødevareminister Hans Chr. Schmidt. Landbrugsrådet.

Plads til op mod 40 mio slagtesvin 
Der er plads til at producere endnu flere slagtesvin i Danmark. Helt op til 35 og 40 mio om året - er 15 mio flere, end der produceres i dag. Det mener præsident i Landbrugsraadet, Peter Gæmelke, som understreger, at en udvidelse af produktionen ikke må gå ud over miljø, dyrevelfærd og nabo-hensyn. Og her vil de nyeste teknologiske landvindinger kunne komme til hjælp. Hvis alt med miljø, dyrevelfærd og hensyn til naboerne er på plads, kan jeg ikke se, at der skulle være noget til hinder for, at der kan produceres flere slagtesvin i Danmark, siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt. Forbrugerminister Lars Barfoed er også med på, at der er plads til en udvidelse af svineproduktionen - hvis den altså er bæredygtig. Landbrugsrådet.

Optimisme i fødevarebranchen 
Efter et år med negative forventninger til fremtiden er optimismen vendt tilbage til landets fødevarevirksomheder.
Særlig når det gælder forventningerne til ordreindgang og beskæftigelse, fremgår det af industriens konjunkturbarometer. Landbrugsrådet.

Fødevareimportører stifter forening 
Ens retningslinjer for mærkning af importerede fødevarer, behov for et fælles fodslag i branchen samt formulering af en fælles gældende etik på fødevareområdet. Sådan lyder nogle af ambitionerne for en nystiftet forening for primært mellemstore virksomheder med import af fødevarer som hovederhverv. (Allerede sidst i halvfemserne skrev MEALS om nytten af dette initiativ). Børsen

Arla sælger igen fra 
Det ser ud til, at den dansk/svenske mejerikoncern omsider er blevet klar over, at der også kan lure en fare ved at opkøbe virksomheder overalt på jorden. I hvert fald fortsætter de nu i stedet med at sælge selskaber fra. Om den dybere årsag til udsalgene forlyder der ingen entydige grunde, så dem må man vente på. MEALS.

Selvstændige går glip af milliarder
Selv om nye regler for et år siden åbnede for, at selvstændige kan placere midler fra virksomhedsordningen aktivt i fx aktier, slumrer 33 mia kroner fortsat på konti med lav rente, viser en undersøgelse. Børsen.

DM i kartofler 
En helt særlig gødning af hestemøg, halm, blade, salpeter og vand sikrede i går danmarksmesterskabet i dyrkning af frilandskartofler. De syv kartoffelplanter, der er dyrket af Erling Rasmussen fra Vester Egense, Bogense, gav en afgrøde på over to kilo. Helt præcist viste vægten 2.226 gram, da Danmarks Kartoffelråd officielt vejede de tre finalisters første kartofler i Kerteminde. Ritzau. Landbrugsrådet.

Danske vinbønder med i Landbrugsrådet
Den danske produktion af vin er nu så veletableret, at de danske vinbønder er blevet medlemmer af
landbrugets paraplyorganisation, Landbrugsraadet. Foreningen af Danske Vinavlere har godt 1.000 medlemmer, hvoraf de 25 er godkendt af de danske myndigheder til at sælge vin. 15 af dem har vin til salg af årgang 2005. Vi kan forhåbentlig være med til at profilere dansk landbrug som et alsidigt erhverv, siger vinavlernes formand, Michael
Gundersen. Ritzau.

Drop sodavand og tab dig
To store amerikanske undersøgelser bekræfter endegyldigt, at der kan være mange kilo at tabe, hvis man dropper sodavand med sukker i, skriver Politiken.

Landmænds gæld er rekordstor
Landbrugets gældsætning slår alle rekorder. Erhvervets totale gæld voksede i 2005 med 22 mia. kr. og er nu på 242 mia. kr. Udviklingen, som belyses i et notat fra Dansk Landbrug, er bekymrende, mener formand for de danske svineproducenter Torben Poulsen. - Gælden tordner i vejret, mens salgspriserne for vores produkter falder. Trods dårlig indtjening har vi haft mulighed for at blive ved med at låne penge, fordi vores jord og ejendomme stiger i værdi. Men i længden er det altså ikke sundt at overleve ved at spise mursten, siger han. Formand for de danske landmænd, Peter Gæmelke, finder det positivt, at de danske landmænd er dygtige til at udnytte mulighederne for at låne penge billigt. - Langt størstedelen af gælden er optaget i fast ejendom, som næppe falder i værdi. Det er langt værre, at salgspriserne for vores produkter falder, fordi fødevarer kan fremstilles billigere andre steder i verden, siger han. JP.

Fogh fordømmer fødevaresvindel 
¤"Det er ulækkert. Det er afskyeligt. Det er skammeligt". Statsminister Anders Fogh Rasmussen havde i går mobiliseret stærke gloser om firmaer, der "svindler og fusker" med for gammelt kød eller underlødige fødevarer. - Jeg er dybt forarget over, hvad nogle firmaer kan få sig selv til. Det er stærkt forkasteligt. Sådan nogle burde slet ikke have lov til at drive virksomhed, sagde statsministeren, der afviste oppositionens anklager mod regeringen under spørgetimen i Folketinget. - Det handler ikke alene om antallet af ansatte, men også om, hvordan arbejdet organiseres i fødevarekontrollen, svarede han og forsikrede, at regeringen er klar til at tage flere skridt for at sikre fødevarekontrollen, hvis det er nødvendigt. Ritzau, Børsen.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?