Sportsudøvere er nutidens gladiatorer

To af 90'ernes mest fremragende danske kvindelige håndboldspillere Anne Dorthe Tanderup og Rikke Solberg står frem og fortæller, hvordan de nu betaler prisen for deres aktive liv som sportsspillere. Skrammer og stød med fornøjelse tog de, men allerede nu, er de ikke i stand til blot at løbe en lille tur med deres små børn, så hvad nytter det, de var feterede sportspiger engang. Samme situation vil mange tusinde sportsfolk komme ud for. Ugebrevet MEALS har i adskillige år skrevet mange artikler om sport - ikke mindst fordi sport er den fjerde største livsstilssygdom (fedme, tobak, alkohol, sport).

Af hensyn til tilskuerinteressen og pressen tilskynder klubberne sine spillere i alle aldre til med fryd for sejren at lægge¤ kræfterne i, så det er hykleri, når idrætsledere og politikere om idrætsudøvernes skavanker taler om "set i bakspejlet".

Når politikere taler om, hvor dyre nogle befolkningsgruppers livsstil er for samfundet, så burde de for en ordens skyld også nævne, at de samme befolkningsgrupper som regel gennem et helt voksenforløb på tobak, spiritus og fedme betaler milliarder og atter milliarder af afgiftskroner til statskassen. I tillæg er den helt store økonomiske fidus for staten, at folk som har røget og drukket meget, som regel dør hurtigere end andre befolkningsgrupper, hvorved samfundet sparer enorme summer på deres hospitalsophold, plejehjem, pension m.v. Anderledes forholder det sig med tidligere sportsudøvere, de opnår generelt at leve længere end folk, der har røget og/eller drukket meget, men de må så i stedet leve med smerter myldrende nat & dag. Sport ødelægger i stort omfang nogle af kroppens organer, muskler og led. Mennesket er ikke gearet til så voldsomme fysiske belastninger, og tilmed øges hårdheden og råheden ved sportsudøvelse hele tiden. Alligevel er det en kendsgerning, at sport tiltrækker et stort publikum, som åbenbart elsker at se på, at unge kvinder og mænd næsten som gladiatorer kæmper for sejren. Publikum, tv og sponsorer kan ikke få nok.

Når det gælder sport, så har konsekvenserne for udøverne øjensynligt ingen betydning. Ganske vist bliver de ikke som i gladiatorkampe ligefrem slået ihjel, men de må ofte i en tidlig alder forlade arenaen. Derefter er de hurtigt glemt, men¤ "heldigvis", for the show must go on, er der nye overalt.

Virksomheder, også de som skulle stå for en form for sundhed, står i kø for at købe deres logo på pigernes bevægelige dele.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?