Anticimex

Den sorte havemyre er en af naturens skraldemænd og som regel blot et hygiejnisk problem inden døre, hvorimod Herculesmyren er i stand til at forårsage direkte ødelæggelser i husets trækonstruktioner. 
 
 
 
Et samfund af de fire millimeter lange, sorte myrer består af en dronning og arbejdermyrer, som er sterile hunner. Kønsmodne myrer, de bevingede hanner og hunner, udvikles på særlige tidspunkter og findes altså ikke konstant i myresamfundet. Hanmyrerne udklækkes af ubefrugtede æg, mens hunnerne udklækkes af æg befrugtet på vanlig vis, og faktorer som føde og omgivelsernes temperatur er afgørende for, hvorvidt en larve bliver til en bevinget hun eller en arbejder. Hannens eneste funktion er at parre sig. Parringen sker i luften en lun højsommerdag. Myrerne sværmer eller, mere populært udtrykt, "danser" i enorme mængder, og flokke af måger og andre fugle ses boltrende sig i nem jagt på den himmelske fastfood. Efter parringen dør hannen. Hunnen bider vingerne af og søger siden et passende sted at lægge sine æg og etablere myresamfundet.
 
De sorte havemyrer overvintrer i frostfrie dybder og er inaktive indtil forårssolen vækker dem, og arbejdermyrerne sendes på jagt efter føde. Myrerne lever fortrinsvis af naturens honning, pollen eller søde væsker, og i særlig grad af bladlus-ekskrementer. Ofte ses myrerne i store mængder rundt om bladlus, som de værner mod angreb fra andre insekter. Dog består også deres føde af og til af smådyr, som de overmander og fortærer i flok.¤ Når noget spiseligt opdages, udlægger myren et duftspor, således at andre myrer kan finde vej dertil. Endvidere kommunikerer de via berøring med antennerne.
 
Myrer inden døre
Er der mangel på mad, søger myrerne inden døre. Og især søde sager kan sætte store flokke i bevægelse. Invasionen er størst i forårsmånederne og aftagende hen over sommeren. Første tegn på myrer i huset er som regel de karakteristiske små bunker af sand og grus, som dukker op ved panelerne. Myreboets losseplads. Med rester af insekter, tomme puppehylstre, døde myrer og andet udgravet materiale. Mængden indendørs kan blive så voldsom, at det udgør et hygiejnisk problem. Huse støbt direkte på jorden er attraktive for havemyrerne, som kan etablere deres bo under gulvet, og trænge op gennem revner, rørgennemføringer og fodpaneler. Og etablerer de bo i gulvisoleringen, er der risiko for, at der skabes fugtforhold til skade for de omgivende trækonstruktioner.
 
Af og til kan vi herhjemme møde den 6 - 18 millimeter lange herkulesmyre, som også kaldes "Nordens termit". En myreart som det kan betale sig at holde lidt øje med. De bygger almindeligvis deres samfund i gamle træer og stubbe, men er uheldet ude, vælger de at slå sig ned i husenes trækonstruktioner. Og med tiden kan et angreb af disse myrer blive så omfattende, at træværkets bæreevne svækkes, og tag eller gulv ødelægges.
 
Gode, naturlige råd
Myrerne er naturligvis en vigtig del af naturens kredsløb og forvandler eller nedbryder biologisk materiale til god gødning. Dog er følgende råd fra specialisten, biolog Jan Jungerstam, skadedyrsfirmaet Anticimex, særdeles nyttige, for at undgå unødige gener:
 
1. Undgå spild af søde sager som sukker, saft, læskedrikke og kagesmulder, især i forsommeren. 
2. Reparer lækager i vandrør. 
3. Undgå fugtigt materiale tæt ved huset. 
4. Undgå utætheder ved døre og lister. 
5. Grav om muligt boet, som oftest etableres under fliser og sten, op. 
6. Trim hække tæt på huset for at undgå bladlus, som er myrernes foretrukne "væskedepot".
 
Myrer inden døre kan begrænses ved anvendelse af godkendt sprøjtemiddel, som dog skal håndteres med omhu. Er selve boet etableret inden døre, kan det være en næsten umulig opgave at finde dette og det anbefales at man allierer sig med en professionel bekæmper. Myrepudder eller lokkemad i form af myrelokkedåser begrænser omfanget, men er der risiko for ødelæggelse af træværk, som i de fleste tilfælde udløses af myrernes fugtige "lossepladser", bør der også her overvejes professionel skadedyrsbekæmpelse.
 

 

For nærmere information kontakt venligst Bo Petersen hos Anticimex på telefon 75 14 58 22 eller e-mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller hjemmesiden http://www.anticimex.dk.
Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?