(22.1.2008) Landbrugets top kritiserer nu i direkte vendinger de svinebønder, der har truet med boykot af Danish Crown. "Det er afgørende, at vi sender det signal til den finansielle sektor, at det her er en krise, som vi skal stå igennem. Vi skal have finanssektoren til at bakke os op. Det er helt nødvendigt. Den første, der trækker tæppet væk, kan sætte en hel lavine i gang", siger præsidenten for Landbrugsraadet, Peter Gæmelke.

 

I betragtning af den lave gældsprocent, der præger dansk landbrug, bør erhvervet, måske bedre end andre, have styrke nok til at stå krisen igennem. "Det er sjældent, at et helt erhverv har en så høj egenkapital, som det er tilfældet med dansk landbrug", understreger Gæmelke.

Efter de store prisstigninger på foder nærmer de månedlige tab for svinebranchen sig 500 millioner kroner. "Situationen lige nu er afgjort ubehagelig for svineproducenterne. Men set i et større perspektiv har langt de fleste landmænd så store økonomiske reserver, at de kan klare sig gennem krisen", påpeger landbrugskreditchef Jes Petersen, Sydbank til dagbladet Børsen.

Hos Jyske Bank har man også stor tiltro til de danske svineproducenter. "De danske landmænd er blandt verdens mest effektive og hele logistikken omkring svineproduktion er fantastisk stærk i Danmark. Samtidig har svineproducenterne stor egenkapital efter mange års stigninger i jordprisen. Derfor kan de modstå nedturen i længere tid end landmænd i mange andre lande. Den største trussel er lige nu, at de amerikanske landmænd vinder konkurrencekraft på grund af faldende dollar, faldende rente og billigt foder," siger Karsten Brixen, landbrugsrådgiver i Jyske Bank til Jyllands-Posten.

- Mange svineavlere mærker nu deres kortsigtede iver for at sælge eller forpagte gårdens jord fra. Derved har de afskåret sig mulighed for at opretholde balance mellem svineavl og egen-produktion af foder. Et landbrug er i det lange løb nok bedst som en helhed.

 

Det kan godt være, at frasalget af jorden¤var gode penge at få i kassen, men følgen er, at man så må betale, hvad foder koster på markedet.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?