Trends kommer og går

Mmm..

(20.2.2008) I øjeblikket raser klimadebatten med en styrke, som har fortrængt den ellers meget omfattende debat om ozonlaget, der fandt sted for fire-fem år siden.¤ Udganspunktet for begge emner var og er, at de er menneskeskabte, og at katastrofale naturforandringer i stor udstrækning vil ramme jordens befolkninger om ca. hundrede år.

Indtil videre kan man ikke om klimaforandringerne generalisere ret meget. Man kan dog konstatere, at klodens temperatur samlet set har været næsten konstant i de seneste ti år. Angående ozonlaget er der heller ikke sikre holdepunkter for en bedømmelse om klodens forhold ud i fremtiden.

- Jordens atmosfære består af forskellige luftarter, hvor ozon er en af dem. Atmosfæren består af tre lag: troposfæren, stratosfæren og mesosfæren. Troposfæren befinder sig fra 0-15 km over jordens overflade, stratosfæren mellem 15-50 km og mesosfæren over 50 km. Det er i stratosfæren, at der findes de største mængder ozon. Ozonlaget er vigtigt for livet på jorden, fordi det absorberer den farlige kortbølgede ultraviolette stråling fra solen.¤

Ozonlagets tykkelse har en naturlig vækst i løbet af året, men målinger har vist, at ozonlagets tykkelse generelt er blevet tyndere i perioden 1960-1995.

Nedbrydningen sker mest i de arktiske områder som Sydpolen og Nordpolen. Ozon både dannes og nedbrydes naturligt ved solens stråling.

- Det hidtil tyndeste ozonlag var i Norge i 1943.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?