Meget mere kontrol med landbrugsstøtten

(7.3.2008) Fødevareministeriet er¤nu nødsaget til at øge kontrollen af de landbrugsarealer, som danner grundlag for udbetaling af landbrugsstøtte med 50%. Det skyldes, at nogle ansøgere om landbrugsstøtte har anført et væsentligt større landbrugsareal, end de faktisk råder over, og dette udløser i henhold til EU-reglerne et krav om flere kontroller.

Vi øger derfor kontrollen af landbrugsarealer med 50% i 2008, da vi¤har fundet mange unøjagtigheder i ansøgningerne om landbrugsstøtte, og dette medfører efter EU-reglerne, at vi er forpligtet til at øge antallet af kontroller. Mange ansøgere angiver for store arealer, hvilket vi opdager ved den administrative kontrol af de anmeldte arealer, eller når vi tager ud og måler arealerne efter. I nogle tilfælde bliver arealerne opgivet til at være over 20% større, end de er i virkeligheden. Dette medfører, at ansøgeren helt udelukkes fra at modtage støtte i et eller flere år. Vi finder især mange fejl blandt nye ansøgere - siger kontorchef i Fødevareministeriet Niels Sønderbye.

Fødevareministeriet er forpligtet af EU til at kontrollere, at reglerne for udbetaling af landbrugsstøtte bliver overholdt. Fødevareministeriet udfører både en administrativ og en fysisk kontrol af de indsendte ansøgninger. Den fysiske kontrol foretages enten ude i marken af Plantedirektoratet eller ved gennemgang af luftfotos. Det er denne fysiske kontrol, der øges med 50% i 2008. Det betyder, at kontrollen kommer ud til langt flere landmænd i 2008 end tidligere.

Vi må minde landmændene om, at det er meget vigtigt, at de i ansøgningerne er helt nøjagtige med oplysningerne om markernes hektarstørrelser. Ellers vil kontrollerne blive forøget fra år til år, hvilket vil koste både os og landmændene ressourcer. Endvidere kan det forsinke udbetalingerne til de berørte landmænd - siger Niels Sønderbye.

Det er EU-bestemmelser, der medfører, at den fysiske kontrol nu øges med 50%. EU's regler siger nemlig, at jo flere unøjagtigheder, der findes i ansøgningerne, jo mere fysisk kontrol skal det enkelte land foretage.

- Landmænd kan, hvis de er i tvivl, få rådgivning om opmåling af deres arealer hos landbrugskonsulenter, landinspektører eller andre relevante rådgivere.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?