De unge skal heller ikke nyde noget

(28.4.2008) Det er nok en ønskedrøm at forestille sig, at butikstyveri er helt afskaffet, men tænker man¤bar få år tilbage fx til 2003, hvor butikstyverier af forskellig slags i Danmark udgjorde¤ 5,35 milliarder kroner, så er tallet i dag markant mindre.

År for år er butikstyveri blevet mindre og mindre, og foreløbige beregner for 2007 tyder på, at tallet er
omkring 1,1 milliard kroner. Altså ca. en femtedel siden 2003.

Der er flere faktorer, der gør sig gældende for de lavere og lavere tal. Først og fremmest er velstanden generelt steget blandt befolkningen, og derfor er der naturligvis mindre grund til stjæle. Derudover er sikkerhedsforanstaltningerne blevet langt mere effektive, så risikoen ved at tage varer med ud uden at betale for dem er øget betydeligt.

Blandt de unge er det ikke sejt at være butikstyv. Tiden er heldigvis i større og større udstrækning løbet fra moden om at være butikstyv. Den resolutte politianmeldelse har i stor udstrækning slået igennem. De unge ved, at anmærkninger i deres papirer slet ikke står i forhold til fx at stjæle et videobånd.

I samfundet er det blevet mere og mere accepteret, at kameraerne kigger, når tyven ikke tror det, og tyven kan være både kunden, personalet eller udefra kommende leverandører. Videoovervågning har en stor præventiv virkning, nemlig den at tyven lader være med at stjæle.¤

De omtalte 5,3 milliarder i året 2003 fordelte sig:
Kundetyveri: 2,0 mia.
Personaletyveri: 2,1 mia.
Leverandørtyveri: 1,2 mia.
Samlet svind: 5,3 mia.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?