100.000 har det også uden at vide det

Der er ca. 220.000 personer med diabetes (sukkersyge) i Danmark, og af dem har 80 til 90 procent type 2 diabetes. Derudover er der formentlig omkring 100.000 der faktisk har type 2 diabetes, men som ikke har fået diagnosen endnu.

I Danmark vurderes det, at personer med diabetes ikke har behov for specielle produkter, men generelt bør spise en fedtfattig kost, som er rig på frugt og grøntsager. Disse danske anbefalinger er også i overensstemmelse med anbefalingerne fra The Diabetes and Nutrition Study Group (DNSG) of the European Association for the Study of Diabetes (EASD) 1999.

I Danmark har der siden 1969 været et forbud mod at betegne en fødevare som egnet til diabetikere. Men i nogle EU lande markedsføres der imidlertid såkaldte diabetikervarer, hvor det almindelige sukker er erstattet med fruktose eller med energigivende sødestoffer som sorbitol og andre sukkeralkoholer samt saccharin og cyklamat og siden andre sødestoffer.

Konceptet blev udviklet i 60'erne, hvor man anbefalede, at diabetikere skulle holde igen med kulhydrat og helt undgå sukker (saccharose). Selv om anbefalingerne for kost til diabetikere for længst har ændret sig, samt at det endvidere er vist, at personer med en velreguleret diabetes godt kan tåle moderate mængder sukker (saccharose) i forbindelse med et måltid, så markedsføres diabetikervarer af denne type stadig i en række lande.

Undersøgelser har vist, at mange af disse produkter er karakteriseret ved et højt energi- og fedtindhold sammenlignet med de produkter, de erstatter, og er dermed ikke egnet til personer med diabetes.

Ifølge ovennævnte anbefalinger er der ikke væsentlige fordele ved fruktose eller de energigivende sødestoffer som sukkeralkoholerne frem for almindeligt sukker, og de anbefales derfor ikke.

I 1999 blev det besluttet, at EU-Kommissionen efter at have hørt Den Videnskabelige Komité for Levnedsmidler i 2002, skulle forelægge Europa-parlamentet og Rådet en beretning om, hvorvidt det stadig er ønskeligt at indføre særbestemmelser for personer, der lider af forstyrrelser i kulhydratstofskiftet (sukkersyge).

- Beretningen foreligger endnu ikke.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?