HUSK, at den sidste bid afslutter måltidets indtryk

Det kan godt være, at danske restauranter høster en del Michelin-Stjerner, og det kan også godt være, at København af nogle har fået prædikat som værende Nordens bedste madby, men det kan generelt ikke bero på viden eller påpasselighed om korrekt opbevaring af ost.

Det drejer sig naturligvis om - som med så mange andre madvarer - at bevare den gode smag i osten og ikke behandle ost¤som ost er ost. I så fald man gør dét, er man på vildspor.

På en del¤restauranter og kantiner oplever man alt for ofte, at ost serveres som en slags skrub af ret. Ganske vist er det meget almindeligt, at ost er noget man skal have til sidst, men trods dette bør man have korrekt viden om at behandle ost på den rigtige måde, og ikke uvæsentligt tænke over, at den sidste bid afslutter måltidets indtryk.

Muligvis bør uddannelsesstederne for tilberedning af måltider kigge nærmere på, om osteområdet trænger til et videnløft. Der findes efterhånden utallige sorter og navne, hvor ostens karakter og mangfoldige smagsretninger er afhængig af dens oprindelse, produktionsmetoden og modningstidspunktet.

Ost er under alle omstændigheder en vigtig del af en afbalanceret, blandet kost. Da mælk er råstoffet til fremstilling af ost, indeholder ost værdifulde bestanddele som protein, fedt, calcium og A-vitamin.

Hele oste egner sig bedst til lagring, da de så ikke udtørrer så let og bedre holder på aromaen. Friske oste skal straks i køleskabet, når de er købt, så de ikke fordærves. Det gælder også for de modne, bløde oste, som skal blive i emballagen.

Alle andre ostetyper opbevares i køleskabet indpakket i en folie, der kan ånde, så osten får tilstrækkelig luft. Den gamle osteklokke er stadig det ideelle. Det kan anbefales at lægge en endeskive tomat ind i osteklokken til luftfugtning. Halvfaste, bløde skæreoste og andre milde oste må helst ikke fryses, da den naturlige modningsproces herved afbrydes, og en væsentlig del af smagen går tabt.

Skiveost er ikke helt det samme. Ostens fulde aroma udfoldes først ved stuetemperatur, og osten skal derfor ud af køleskabet mindst en halv time før brug. Ved skiveost understreges det at overholde ovennævnte tid på grund af relativ hurtig udtørring.

Det bliver mere og mere almindeligt både i den private husholdning og i catering sektoren at købe pakker med skiveskåret (sliced) ost. Denne form for ost kan sædvanligvis ikke¤hverken med hensyn til substans eller smag¤hamle op med friskt afskåret.

Osteskorpen er ikke altid egnet til at spise. Folie, voks- og paraffinskorpe er uspiselig. Det er den naturlige modnede skorpe derimod principielt ikke. Det gælder især for oste med en skimlet eller smøret overflade, som bidrager til ostens særlige aroma.

 

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?