Du kan roligt udelade saltbøssen på bordet

Danskere spiser dobbelt så meget salt, som de burde. Fødevarestyrelsen opfordrer derfor til at spare på saltet.

Men¤hvordan gør vi det, når 70 % af det salt, vi spiser, kommer fra mad, vi køber?

Vi spiser masser af salt, men for meget salt kan forhøje blodtrykket og forøge risikoen for hjertekarsygdomme.

Mænd bør maks. indtage 7 g om dagen, og kvinder 6 g. 

Det er dog meget svært at overholde disse tal for den almindelige forbruger, og for at vise dette har Hjerteforeningen udarbejdet en helt almindelig dagskost, som viser, at indtaget af salt nemt overstiger de anbefalede 6 g, uden at vi selv salter maden.

Det¤anbefales, at vi spiser 200-300 g brød af den grove slags, men brød er en af de daglige fødevarer, som indeholder meget salt, og hvor forbrugerne ikke kan vælge saltfattige alternativer. 

En voksen mand med et fysisk arbejde vil typisk spise 4 skiver rugbrød til frokost. Brødet alene indeholder 1,3 g salt, og med lidt pålæg på kan dette måltid sagtens indeholde over 3,5 g.

En anden fødevaregruppe rig på salt er convenience-produkter som fx lasagnemiks, pulversaucer, supper, bouillon og marinader, hvor saltindholdet ofte er over det dagligt anbefalede.

En topscorer er kopnudler/supper med hele 5,39 g pr. bæger, en populær spise blandt mange travle og unge.

Lidt overraskende for de fleste er nok, at der er forholdsvis meget salt i cornflakes og i grove "sunde" kiks, faktisk indeholder de mere salt end saltede peanuts og chips.

- En direkte synder, er saltbøssen med indhold af fint salt. Denne type ses på næsten alle restauranter, kantiner og lignende steder.

Saltet vælter ud næsten uden kontrol.

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 
Hvilket discountsupermarked handler du oftest i?