Kilde: International Journal of Alternative and Complementary medicine
Det store hit blandt befolkningen er for tiden at spise mange blåbær. Forskere har udråbt blåbær til at være Kongen over antioxidantholdige fødevarer. Ganske vist har blåbær¤også rangeret højt på tidligere lister, fx som nummer 3 på en liste bragt i MEALS i 1999. I denne liste var der dog meget stor afstand op til nummer 1.
Amerikanske forskere hævdede i 1999, at de havde udviklet en test, som kunne analysere antioxidantkvaliteten af frugt og grøntsager.
De talte om "oxygen radical absorbance capacity" (ORAC).
Testen er udviklet af "The Agricultural Research Service''s Human Nutrition Research Center on Ageing" i Boston.
Ernæringsrådgivere har længe anbefalet, at vi spiste frisk frugt og grønt hver dag (600 g). I forbindelse med vores artikel i 1999 skrev vi, at alle kunne være tilfredse med denne anbefaling, fordi nu kunne den formodede gavnlige effekt måles og vejes.
Frugt og grønt ORAC* niveau pr. 100 g
*iltradikal optagelsesevne
Vi bringer her listen fra MEALS i 1999:
Frugt
Svesker 5770
Rosiner 2830
Blåbær 2400
Brombær 2036
Jordbær 1540
Hindbær 1220
Blommer 949
Appelsiner 750
Rød grape 739
Kirsebær 670
Grøntsager
Grønkål 1770
Spinat 1260
Rosenkål 980
Lucerne 930
Broccoli 890
Rødbede 840
Rød peber 710
Løg 450
Aubergine 400
Majs 390